Rusi napreduju, Zelenski očekuje eskalaciju sukoba

Proruske snage tvrde da su zauzeli Toškivku, grad na zapadnoj obali rijeke Sjeverni Donjec, južno od grada Sijerodonjecka, koji je posljednjih tjedana postao fokus sukoba.

Ukrajina je priznala da je Moskva imala uspjeha u Toškivki i rekla da Rusi pokušavaju da steknu uporište tamo kako bi napravili proboj u širi džep istočnog Donbasa koji drže Ukrajinci. Također je potvrđena ruska tvrdnja da su zauzeli grad Metjolkine na istočnoj periferiji Sijerodonjecka.

– Očigledno je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti. Mi se pripremamo. Spremni smo – rekao je Zelenski u video obraćanju u nedjelju navečer.

Moskva je, sa svoje strane, osudila odluku članice EU Litvanije da zabrani transport osnovnih roba u Kalinjingrad, rusku ispostavu na Baltičkom moru okruženu teritorijem EU, javlja Reuters.

Litvanska zabrana, koja je stupila na snagu u subotu, blokira isporuke ugljena, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije u ispostavu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je taj potez nezakonitim i bez presedana i rekao da će Moskva uskoro objaviti odgovor.

more recommended stories