Published On: Sri, svi 10th, 2017

TWITER STRANKA U LOGIČKOJ ZAČKOLJICI: Kako biti militantnije crven od SDP-a a da ostaneš rahat; I zelen ko SDA?

Bajrović: “Ja sam ovdje najmanje obrazovan , imamo samo dva magisterija hi hi “

 

“Po imenima ulica, politikama, kao i pojavama kao što su dvije škole pod jednim krovom, podjelama po etničkoj osnovi logično je da je fašizam danas u Bosni i Hercegovini toliko živ da bi suštinski ovakvi skupovi trebali biti svaki dan”, kazao je Reuf Bajrović, dodavši da spas vidi u aktiviranju i shvaćanju koliko smo satjerani u ćošak od fašističkih snaga.
Bajrović je kazao – zašto nema u Stocu pravila o konstitutivnosti , evo zašto, zašto u Čapljini nema, zašto, zašto? Bugojno i Kakanj nije spomenuo.  I baš nitko iz publike, da pojasni , čovjeku s dva magisterija, da su Stolac, i Čapljina , lokalne razine vlasti, te da se princip ravnopravnosti, određenih kolektiva, u svim nekakvim konsocijacijama na svijetu, u pravilu štiti na višim razinama vlasti.Ipak Bajrović je suštinski u pravu. Treba podsjetiti javnost da u Mostaru i danas stoje ulice po ustaškim ikonama Francetiću i Budaku, kao i u Čapljini po Budaku. Radi se o imenima danim 90-ih, kad je ustašovanje u Hercegovini bilo legitimno, i kada je recimo HOS, skupa s ABIH, ćopao neke zločeste Srbe, i ćerao ih u Dretelj. Govorimo o 92-oj godini. O tom fašizmum, nažalost nije bilo riječi na dašanjem skupu, a o toj Lori cijela BIH šuti. Za Suljagića i Bajrovića, Dretelj je otvoren tek 1993-e godine.

U Bihaću je međutim, nakon rata otvorena ulica po Rasimu Deliču, osuđenom ratnom zločincu, a u Sarajevu tek nedavno po Mustafi Busuladžiću. Srbi su po zločincu Karadžiću dali ime studentskom domu na Palama. Dok kod fašista Hrvata ne postoji takav primjer.  Šteta je što se na skupu nije naglasilo kako ej HDZ u Mostaru već nekoliko puta tražio ukidanje spornih ulica, no SDP je bio protiv, budući da je u tom paketu traženo da se makne i Titova ulica. SDP naime, iako nominalno jest protiv zločinaca ne želi se odreći djela Josipa Broza.

Fašizam je pobijeđen neki dan u Francuskoj, kazao je Bajrović, te se ponadao da će tako biti i u našoj zemlji na izborima 2018. godine. Mi smo mislili da je u Francusoj pobijeđena Marine Le Pen, vođa desne populističke stranke. No ako čovjek s dva magisterija kaže da je to fašizam, valjda onda jest…

“Kad je Evropom vladao Hitler mi smo imali najveću slobodnu teritoriju na cijelom kontinentu, nas nisu oslobodile ni Amerikanci, ni Englezi, niti Rusi, sami smo se oslobodili, kad smo mogli tada, moramo očito i ovaj put”, zaključio je Bajrović.

E sad, ne znamo kako je na ovo reagisala raja u dvorani, no mi smo na Titovim stazama revolucije, učili nešto drugačije o saveznicima, konkretno recimo da bez britanske avijacije, i Crvene Armije, Tito je mogao , početi praviti kuću na Visu i stvarati potomstvo. U trenucima pada nacizma na prostoru Juge, Tito nije držao niti jedan veći grad na teritoriju iste. Potom, ako se pogleda karta ustanka u BIH, lako se da zaključiti da su nositelji ustanka protiv fašizma u BIH bili Srbi, nad kojima je u taj vakat učinjeno nekoliko masovnih zločina. Nek se ne ljuti Gradžan gerila, al naprosto je smiješno da se nacistički krimen u BIH trpa samo jednom narodu. Premala je BIH da bi ju Hrvati tih godina sami mogli kontrolirati. Uostalom ime Handžar divizije sve govori. Nakon rata opet, masovne osvete, ne samo nad vojnicima, nego i nad mnoštvom civila, provode se najviše nad Hrvatima. I ti zločini se i dan danas, od strane lažnog antifašizma pokušavaju opravdati kao “humani” zločini. Užas. I sve je to opet, dakako, uvod u nove frustracije, za žar ratova 90-ih, i danas je na žalost, tema, u 2017-oj, nekim novim generacijama huškača koji bi ponovno malo o tuđem znoju da ratuju.

Okrenuti leđa ento-fašističkim ideologijama

Na skupu je još govorio i Kukić no budući da  se radi o lažovu koji se nastoji predstaviti kao demokrat, iako je do sada trebao biti lustriran, kao iznimno vrijedan radnik komunističkog režima, koji je na dnevnoj bazi kršio ljudska prava, preskačemo njegovo izlaganje.

Fašizam buja u svojoj radikalnoj ili prikrivenoj formi

Esad Bajtal kazao je kako kod nas nema antifašizma, kako sporadično postoje antifašisti, ali antifašizma nema.

“Fašizam kod nas buja u svojoj radikalnoj ili prikrivenoj formi, kako kad i kako gdje. Nije to fašizam hitlerovog kova, a gori je od njega, to je neofašizam bijelih košulja. To su ljudi koji se međusobno oslovljavaju kao gospoda, a ustvari su loši gospodari jednog vremena obilježenog zločinom, krvlju, prevarama i svemu onome što ne pripada civilizacijskim vrijednostima normalnog življenja”, rekao je Esad Bajtal.

Na skupu je govorio i Emir Suljagić. Govorio je prebrzo, lice je odavalo preveliku količinu znojenja, ruke su mu se također znojile. Tijekom izlaganja uradio je 423 pokreta ruku. Jezik mu je zapinjao. Tikovi su bili negledljivi. Par puta izgledalo je da će srušiti stol, i da će udariti Sidrana. Premda je on sjedio iza Hadžiomerovića. Zbog zaštite naše mladočitateljske publike od stresa, a i zbog toga jer podržavamo kulturu ophođenja, i ne želimo plašiti malu djecu, uz dužno poštovanje prema g. Suljagiću preskačemo i njegovo cijenjeno izlaganje.