Published On: Sri, svi 10th, 2017

Federalna oklevetala Aluminij zbog kupovine struje od EP BiH

Federalna je televizija (FTV), u svojoj tjednoj emisiji Mreža, emitiranoj dana 2. svibnja 2017. godine, objavila prilog u kojemu je, između ostaloga, tematizirala poslovni odnos Aluminija d.d. Mostar i JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, okarakteriziravši ga kao politički, štetan i podložan kaznenomu gonjenju. S obzirom na neistinitost iznesenih podataka, izraženu novinarsku tendenciju i ozbiljnu povrjedu poslovnoga ugleda Aluminija, demanti na objavljeni prilog Aluminij je službenim kanalima uputio na adresu Uredništva Mreže, a preslike dostavio generalnomu direktoru RTV-a FBiH Džemalu Šabiću i izvršnomu direktoru za programe Zvonimiru Jukiću.
Uredništvo emisije i FTV oglušili su se o svoju zakonsku i etičku obvezu, te u sinoćnjemu izdanju Mreže nisu objavili tekst demantija koji, zbog interesa Aluminija i poštovane javnosti, stoga prenosimo u cijelosti:

 

Poštovani,

u prilogu koji je Federalna televizija emitirala u emisiji Mreža, dana 2. svibnja 2017. godine, poslovni ugovor između Aluminija d.d. Mostar i JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, nazvan je političkim i okarakteriziran kao jednim od ključnih uzročnika gubitka kojega je, kako je navedeno, ostvarila EP BiH u prvomu dijelu ove godine. Time je grubo narušen poslovni ugled i omalovaženo ukupno poslovanje Aluminija, te sukladno Zakonu o Javnomu RTV sustavu BiH zahtijevamo objavu ovoga demantija u cijelosti, odmah u sljedećemu izdanju emisije Mreža, u terminu u kojemu je objavljen i predmetni prilog.

U prilogu je javnost opasno dezinformirana osjetljivom tvrdnjom kako je EP BiH, potpisujući ugovor s Aluminijem, ušla u projekt koji je u startu predviđao gubitak, te insinuacijom kako je riječ o političkomu dogovoru i o kaznenomu djelu!

Prije svega, cjelokupna je teza priloga zasnovana na netočnoj tvrdnji da je prosječna proizvodna cijena električne energije za EP BiH bila tri eura skuplja od prodajne cijene ugovorene s Aluminijem. Istina je, pak, kako je u trenutku dogovaranja ugovornih parametara između Aluminija i EP BiH, s početkom rujna 2016. godine, burzovna cijena el. energije bila niža od ugovorene cijene. Tada je cijena za prvo tromjesečje 2017. iznosila je 36,30 €/MWh, dok je cijena za drugo tromjesečje iznosila 31,40 €/MWh. Dakle, prosječna je cijena za prvu polovicu 2017. u tomu trenutku bila 33,85 €/MWh, dok je, istodobno, burzovna cijena prema kojoj se el. energiju moglo nabaviti za razdoblje cjelokupne 2017. iznosila 35,33 €/MWh.

Žalosti nas što se autorica predmetnoga priloga koristila nerelevantnim pokazateljima, odnosno što je spominjala dnevne burzovne cijene vezane za mjesece siječanj i veljaču 2017. godine, a koje nikako ne mogu biti primijenjene na potpisani ugovor. Naime, mađarska burza električne energije posluje prema tri glavna modela: Intraday market, Day-ahead auction, Physical futures market. Pošto su Aluminij i EP BiH sklapali ugovor za buduće razdoblje, jedinim mjerodavnim i valjanim modelom bio je Physical futures market, te dovođenje cijena iz Day-ahead auction modela u svezu s našim poslovnim ugovorom nema ekonomskoga opravdanja (vođena iskazanom logikom, autorica je onda trebala navesti i podatak kako su na dnevnomu osnovu na burzi, u mjesecu siječnju, ostvarivane transakcije i prema cijeni od 14,52 €/MWh). Takovo što mogu učiniti samo oni koji su potpuno neupućeni u tržište el. energijom.

Iz navedenih je cijena (koje su nepobitnom činjenicom) jasno kako sklopljeni ugovor ni na koji način nije značio nepovoljan aranžman za EP BiH i kako je Aluminij električnu energiju tada mogao po sličnoj cijeni kupiti od bilo kojega dobavljača koji sudjeluje u radu burze. Odabrana je EP BiH kao najpovoljniji ponuđač, a u ponudama su prevagu odnijele nijanse.

Zaključak: Ugovor između Aluminija d.d. Mostar i JP EP BiH zakonit je, čist i transparentan, sklopljen na zdravim ekonomskim osnovama i, kao takov, prepoznat kao pozitivan iskorak kako od domaćih struktura vlasti, tako i od strane zastupnika u Europskomu parlamentu, o čemu su domaći mediji višestruko izvješćivali!

Ne možemo, na kraju, a s obzirom na to da se u predmetnomu prilogu pokušalo poslovni odnos Aluminija i EP BiH izvesti na politički teren, primijetiti kako je ustupljen značajan prostor sugovornicima koji predstavljaju političku oporbu u zemlji, a okomicom priloga svakako je bilo gostovanje bivšega čelnika EP BiH, gosp. Amera Jerlagića, inače zastupnika poslovnih interesa jedne privatne tvrtke koja se bavi trgovinom električnom energijom u BiH i, zbog toga, čovjeka u izravnomu sukobu interesa po ovoj temi. Težinu njegovih neosnovanih optužbi na račun rukovodstva EP BiH najbolje oslikava izjava kako su u vrhu EP BiH u listopadu prošle godine morali predvidjeti da će Njemačka u siječnju i veljači 2017. biti više od 20 dana bez vjetra?!

Kako zbog niza iznesenih neistina, tako i zbog činjenice da FTV uopće nije kontaktirao Aluminij za iznošenje stajališta, došlo je do ozbiljne povrjede profesionalnih i etičkih standarda u izvješćivanju, i to u emisiji javne televizijske kuće koja ima posebnu odgovornost prema javnomu mnijenju u BiH. To nas osobito žalosti u svjetlu činjenice da smo u više navrata bili dobrim domaćinima novinarima FTV-a. Međutim, Aluminij i bez obzira na ovaj prilog, ostaje otvoren za suradnju sa svima, tako i s poštovanim djelatnicima entitetske TV kuće u FBiH.

Aluminij d.d. Mostar nepravedno je i nekorektno naveden kao ključni razlog ostvarenoga gubitka EP BiH, a autorica predmetnoga priloga nije ni spomenula deset državnih tvrtki koje Elektroprivredi BiH duguju ukupno 14,6 milijuna maraka (u prilogu je objavljeno kako je ukupna dubioza EP BiH 18 milijuna KM), a što su objavili brojni drugi mediji. Aluminij je sve svoje obveze prema EP BiH izmirio u cijelosti i u ugovorenomu roku!

Aluminij je u složenomu procesu restrukturiranja svojega poslovanja, konačne stabilizacije i oporavka i na tomu smo putu očekivali i očekujemo zdravu potporu, a ne podmetanja, napose ne uvlačenje u priču u kojoj smo se osjetili kao kolateralna žrtva dubljega političkog obračuna.