Published On: Čet, svi 30th, 2013

Tužiteljstvo traži ponovni pritvor za Budimira

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH je  prema Sudu BiH uputio žalbu na rješenje Suda BiH, doneseno nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojim je odbijen prijedlog Tužiteljstvo BiH za određivanje pritvora predsjedniku FBiH Živku Budimiru.
Tužitelj je, kako se navodi u saopćenju Tužiteljstva BiH, u žalbi decidno naveo žalbene razloge, te obrazložio dokaze i zatražio ukidanje rješenja i ponovno određivanje pritvora osumnjičenima.
Uz žalbu, sudu su dostavljeni i detaljno obrazloženi prikupljeni dokazi, kojima Tužiteljstvo dokazuje radnje osumnjičenih i njihovu uključenost u izvršenje kaznenih djela, za koja Tužiteljstvo BiH provodi istragu. 
U priopćenju se navodi kako su uz žalbu dostavljeni i dokazi kako je osumnjičeni predsjednik FBiH, vodio detaljnu osobnu evidenciju pomilovanja osuđenih osoba, zajedno sa svojeručno obilježenim oznakama o uregencijama za pomilovanje, te osobama koje urgiraju za pomilovanja ili su veza sa osuđenim osobama koje traže pomilovanje. 
Također, navodi Tužiteljstvo BiH, Sudu su dostavljeni i dokazi prikupljeni putem posebnih istražnih radnji iz koji se u presretnutim razgovorima, evidentno i jasno uočava veza između osoba koje su počinile kaznena djela.
Tužiteljstvo BiH očekuje da će Sud BiH odlučujući po žalbi, ukinuti prethodno rješenje, te ponovno odrediti pritvor osumnjičenima.
Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice u ovom predmetu, a građani, javnost i pravosudna zajednica, će sa početkom suđenja u ovom predmetu, imati priliku vidjeti sa kojom količinom dokaza i argumenata protiv navedenih osumnjičenih, raspolaže tužiteljstvo i ovlaštene policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, nakon čega će, vjerujemo, prestati bilo kakve špekulacije i ovaj predmet biti posmatran isključivo u pravosudnom kontekstu, izvan bilo kakvih političkih insinuacija.
Tužiteljstvo BiH nastavlja rad i svoju misiju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala a u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i uspostave vladavine prava, u procesu približavanja naše zemlje europskim integracijama, te pozivamo građane da prijavljuju korupciju Tužiteljstvu BiH, kaže se na kraju priopćenja Tužiteljstva BiH.
Fena