Published On: Sri, svi 29th, 2013

Bandić: Još ništa nije gotovo, pravda će na kraju pobijediti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se na presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata u Haagu.

“U svakom slučaju, drastično, s druge strane, sramotno, s treće strane, i Blaškić je bio osuđen, i Gotovina i Markač, pa je na kraju pravda pobijedila. Uvjeren sam da će i ovaj put pravda pobijediti, da će naši pravnici u pravnoj bitki, u žalbenom roku to pobiti i da će oni izaći kao istinski heroji, kao što su izašli i naši iz Haaga, koji su najprije bili drastično osuđeni, a poslije oslobođeni. Budimo strpljivi i mudri, odmjereni, sigurno ćemo pobijediti”, rekao je Bandić.

Kosor: Još ništa nije gotovo

Na presude šestorici Hrvata u Haagu osvrnula se i Jadranka Kosor. Riječ je o prvostupanjskoj presudi i još ništa nije gotovo, no kad bi ta kvalifikacija bila potvrđena u drugom stupnju onda bi to imalo posljedice, rekla je Kosor.
“Moje mišljenje je da treba uložiti sav napor u žalbenom postupku da se i ova kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata, ali i mnoge druge, sruše na drugom stupnju. Mislim da je potrebno da se jedna dobra, kvalitetna priprema s argumentima i dodatno učvrsti i da drugostupanjska presuda bude onakva kakavu očekujemo. I moje je mišljenje da sporazum Tuđman-Izetbegović, naprimjer, o vojnoj suradnji svakako jest jedan od argumenata koji bi trebalo dodatno više elabolirati”, rekla je Kosor.
Na pitanje je li Hrvatska u devet godina koliko je trajao postupak napravila dovoljno, Kosor odgovara da je to pitanje za odvjetničke timove koji su se u svakom trenutku mogli obratiti Vladi RH za pomoć i potrebnu dokumentaciju.
“No, moramo voditi računa da se radi o optužnici za djela koja su počinjena u susjednoj državi”, kaže Kosor.