Published On: Tue, Jul 16th, 2019

TUŽITELJSTVO HNŽ: Istražujemo rad uprava i nadzornih odbora Aluminija

U povodu medijskih priopćenja i izjava datih s više adresa, udruga i pojedinaca, želimo izvijestiti javnost da Županijsko tužiteljstvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom utjecaju na ovo tužiteljstvo, priopćeno je Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Pojedini predmeti su u ovom tužiteljstvu formirani na temelju prijava uposlenika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja Financijske policije FBiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar, dodaje se u priopćenju.

Naglašava se kako su neki od ovih predmeta u fazi istrage, a na njima radi više tužitelja i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja.

Trenutno se u radu u Tužiteljstva HNŽ nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni, navodi se u priopćenju.

“Tužiteljstvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te također poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužiteljstvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi tužiteljstvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinitelje tih kaznenih djela”, stoji u priopćenju Tužiteljstva HNŽ./HMS/