Published On: Pet, tra 26th, 2013

TUŽITELJSTVO BiH POTVRIDLO: Uhićeni su i Živko Budimir i još 18 osoba

Pretraga i blokada zgrade institucija Federacije BiH u Mostaru završila je u 16 sati i 35 minuta kada su pripadnici SIPA-e iz zgrade s lisicama na rukama izveli savjetnika predsjednika Federacije BiH za pitanja branitelja Petra Barišića.
Desetak minuta kasnije iz zgrade su izašli i federalni ministri i premijer, koji su u trenutku početka akcije održavali izvanrednu sjednicu Vlade Federacije BiH.
Sama akcija SIPA-e u Mostaru je započela u 11 sati i 55 minuta, a do njezinog okončanja bio ja zabranjen ulazak i izlazak zaposlenima u federalnim institucijama, kao i samim ministrima.
Po izlasku iz zgrade, u izjavama za medije, ministri su kazali kako oni sami nemaju puno informacija o onome što se događa.

Zgradu Vlade FBiH je napustila državna tužiteljica Diana Kajmaković koja je, inače, rukovodila akcijom u Mostaru. Nije davala izjave za medije.
Ubrzo nakon izvođenja Barišića, zgradu Vlade FBiH u Mostaru su počeli napuštati i federalni ministri koji su, također, bili blokirani u zgradi za vrijeme trajanja pretresa. Prvi je zgradu napustio Salmir Kaplan, ministar kulture FBiH. Inače, Vlada FBiH je danas u Mostaru održala svoju izvanrednu sjednicu.

Povodom današnje akcije kojom se rasvjetljava i dokazuje kriminalno i koruptivno djelovanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Ministarstvo sigurnosti BiH i ministar Fahrudin Radončić su čestitali na uspješnom istražiteljskom poslu agencijama za provođenje zakona, odnosno OSA-i i SIPA-i.
Njihov profesionalizam i predanost na ovom predmetu, koji se radi već duže vrijeme, doveli su do toga da nadležni tužitelji, koji također zaslužuju čestitke, sa dovoljno dokaza mogu ući u procesuiranje počinjenih kaznenih djela. Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je konstatiralo da se u sigurnosnim i pravosudnim strukturama BiH, napokon počeli stvarati efikasan sistem i ambijent koji će dovesti do energičnog sankcioniranja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira o kome je riječ ili na kojoj funkciji se nalazi’‘, priopćeno je.

Kako je istaknuto u priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i njihovo nepokolebljivo otkrivanje i dokumentiranje i dalje će biti apsolutni prioritet agencija za provođenje zakona, prenio je novinar Anadolije.


Ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić potvrdio je ranije novinarima da Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, te da može biti uhićen, što je i učinjeno, to jeste da ne može biti zaštićen imunitetom.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je informaciju da je danas uhićen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhitili su Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bijegu.
Ukupno je uhićeno 19 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhićene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.
Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražnog tima Tužiteljstva BiH, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da, koliko on zna, “institucije BiH u sklopu svojih ovlasti rade svoj posao”.
“Ja kao premijer, i prema onome što sam čuo od većine ministara u Vladi, dajemo punu podršku njihovom radu. Nitko ne smije biti iznad zakona i svi moramo odgovarati za svoje postupke, uvažavajući onaj princip da nitko nije kriv dok se pravosnažnom sudskom presudom to ne pokaže. Isto tako, nitko se ne treba kriti iza funkcije koju obavlja, nego treba nositi teret odgovornosti svojih dijela”, dodao je Nikšić.
Na novinarsko pitanje je li unaprijed znao za ovu akciju, Nikšić je kazao da nije, te je demantirao da je na početku današnje sjednice najavio uhićenje predsjednika Federacije BiH.
“Nema smisla odgovarati na špekulacije. Prije svega, nema smisla prema ovim ljudima koji su predmet istrage”, kazao je premijer Nikšić.
Federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je da u slučaju odsutnosti predsjednika Federacije BiH, iz bilo kojeg razloga, njega mijenjaju dva dopredsjednika.
“Ako su zakonom regulirana pitanja imuniteta onda Ustavni sud odlučuje o tom pitanju. Što se tiče pozivanja na ustavne odredbe koje su nekada regulirale pitanje imuniteta, mislim da je taj članak potpuno brisan tako da, po Ustavu, više ne postoji imunitet predsjednika Federacije BiH i članova Vlade”, kazao je Mikulić.
Ministar kulture i športa Salmir Kaplan rekao je da se ministri nisu osjećali zarobljenim niti im je teško palo čekanje.
“U državi svatko radi svoj posao, od ministra sigurnosti do tužiteljstva i SIPA-e, i ja samo mogu, i kao ministar i kao građanin, reći da vjerujem u naše institucije. Posebno vjerujem da, dok ljudi poput ministra sigurnosti obavljaju svoj posao, da će sve biti u skladu s pravom i pravdom”, zaključio je ministar Kaplan.
 
Anadolija / Fena