Utorak, 16 travnja, 2024

TUŽITELJSTVO BiH: Netočne su tvrdnje odvjetnice Vidović da se prisluškuje Predsjedništvo BiH i međunarodni dužnosnici

Must Read

Povodom javnog istupa odvjetnice Vasvije Vidović na FACE TV “kojom prilikom je iznijela niz neistina i dezinformacija na račun Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te njenog kontinuiranog obmanjivanja javnosti u pogledu bitnih činjenica u krivičnom predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih”, Tužiteljstvo BiH je uputilo demant u kojem stoji:

– U dosadašnjem tijeku postupka protiv Fahrudina Radončića i drugih, odvjetnica Vidović je učestalo istupala u javnost s izjavama u vezi s ovim postupkom koje su netočne i ničim potkrijepljene, pritom kršeći kodeks odvjetničke etike, zlorabeći medijski prostor i dezavuirajući javnost takvim dezinformacijama.

Predmet istražnih radnji samo osumnjičeni

Odvjetnica Vidović je sada iznijela netočne tvrdnje da se nezakonito prisluškuju međunarodni dužnosnici i članovi Predsjedništva i ponovila da se radi o montiranom i političkom procesu protiv Fahrudina Radončića, o kršenju pravnih principa i nezakonitom razrješenju dužnosti branitelja u ovom predmetu, nastavljajući preko konstruiranja navodnih povezanosti tužitelja i pojedinaca iz političkih stranaka do glorificiranja bivšeg glavnog tužitelja.

Sve ove i druge neprimjerene i netočne tvrdnje odvjetnice Vidović, izjave dane medijima u ranijem tijeku ovog krivičnog postupka i prilikom gostovanja u emisiji na FACE TV, odlučno i energično demantiramo.

Ističemo da predmetom posebnih istražnih radnji – nadzor i snimanje telefonskih razgovora, nisu bili niti međunarodni dužnosnici niti članovi Predsjedništva, već isključivo osumnjičene osobe, te da su sve procesne radnje poduzete u skladu sa zakonom, na pravilan način i uz poštivanje svih pravnih principa i standarda.

U pogledu insinuacija o nezakonitom razrješenju dužnosti branitelja, naglašavamo da je Tužiteljstvo postupilo u skladu s odredbom člana 41. stav 2. ZKP BiH kojom propisano je da branitelj koji je pozvan kao svjedok ne može biti branitelj u tom predmetu, a pritom naročito vodeći računa o ograničenju iz odredbe člana 82. stav 1. točka b) ZKP kojim nije dozvoljeno saslušavati branitelja u pogledu činjenica koje su mu postale poznate u svojstvu branitelja.

Glorificirajući bivšeg glavnog tužitelja državnog Tužiteljstva, odvjetnica Vidović očito želi istaknuti neke zamjerke na račun rada sadašnjeg glavnog tužitelja, zaboravljajući da je bivši tužitelj Jurčević u pola mandata naprasno i do danas pod nerazjašnjenim okolnostima dao ostavku na tu dužnost.

Naglašavamo da je svojim istupima, odvjetnica Vidović prekršila odredbu poglavlja IV točke 3. Kodeksa odvjetničke etike, kojom se odvjetniku eksplicitno zabranjuje da tijekom krivičnog postupka daje javne izjave kojima bi se na nedopušten način stvarali određeni dojmovi u javnosti i koje bi mogle utjecati na tok i ishod postupka.

Poziv Odvjetničkoj komori
 
Sukladno tomu, pozivamo Regionalnu i Federalnu odvjetničku komoru da poduzmu odgovarajuće mjere u skladu s poglavljem IX Kodeksa odvjetničke etike, obzirom da javni istupi odvjetnice protivni odredbama Kodeksa predstavljaju težu povredu odvjetničke djelatnosti.

Zabrinjavajuće je što je odvjetnica Vidović i nakon što je saslušana kao svjedok u ovom predmetu, svjesna da je razriješena dužnosti braniteljice i da nema pravo na davanje javnih izjava u vezi s ovim predmetom, nastavila s javnim istupima i iznošenjem vlastitih koncepcija o navodnim nepravilnostima u ovom postupku.

Tužiteljstvo posebno ističe da je spremno primiti konstruktivne kritike, svjesno slobode javnog iznošenja mišljenja i komentiranja, uz opasku da to ne smije ni na koji način ugrožavati aktualne krivične postupke, te da napominje da eventualne nepravilnosti treba rješavati u pravnim procedurama, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -