Srijeda, 24 travnja, 2024

BIH KAO ISTOČNA NJEMAČKA NEKADA: Kako se prisluškuje u BiH?

Must Read

Prisluškivanje i presretanje komunikacija u BiH vrši se mimo europskih standarda”, izjavio je direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević.

“U toj oblasti treba donijeti jasne zakone i kontrole. Prisluškivanje je neuređeno i u formalnom i u svakom drugom smislu. Kod nas se drže onog pravila da tko ima informacije ima moć, a kontrolirana informacija jeste nekontrolirana moć”, rekao je Kovačević i ocijenio da to nije dobro.

Naglasio je, prenosi Srna, kako nitko ne spori da policija i obavještajno-sigurnosne agencije imaju pravo u okviru svoga posla presretati određene komunikacije, ali to ne smiju činiti proizvoljno, jer čim je proizvoljno onda je nezakonito.

Ova agencija, kaže Kovačević, pokušala je s Tužiteljstvom BiH ranije uspostaviti suradnju kako bi ukazali na potrebu stvaranja boljeg ambijenta za zaštitu osobnih podataka.

“To je podrazumijevalo da inspektori Agencije odu u Tužiteljstvo BiH i da ih upoznaju s njihovim obavezama o donošenju određenih akata koji bi omogućili uspostavljanje boljeg sustava zaštite osobnih podataka”.

Agenciji je uspjelo da kroz inspekcije u 15 tužiteljstava u BiH uspostavi takvu suradnju bez ikakvih problema, ali, kaže Kovačević, samo su im u Tužiteljstvu BiH “zatvorili vrata”.

Potvrdio da je objava u medijima transkripta presretnutih razgovora Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, ali i pojedinih zapisnika iz istrage, sačinjenih tijekom saslušanja određenih osoba, i prije nego što su oni predočeni Sudu, evidentno kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka.

“Kada nam bude omogućeno, tražit ćemo informaciju o tome kako je do toga došlo kao i utvrđivanje odgovornosti ne samo za ove, nego i sve druge slučajeve”, kaže Kovačević.

Avaz.ba

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x