Published On: Sub, kol 20th, 2016

TURSKA UZVRAĆA UDARAC PLAĆENOM REKLAMOM: “Švedska, zemlja silovanja”

U zračnoj luci Istanbula u reklamnoj traci na ekranu piše “Švedska, zemlja silovanja”, što je očiti odgovor na kritike te zemlje upućene zakonodavstvu u području seksualnog zlostavljanja u Turskoj koje su izazvale diplomatsku polemiku, izvijestile su u petak tv postaje.

Na informativnoj traci koja se nalazi u prostoru za odlaske u zračnoj luci Ataturk, putnici mogu pročitati na turskom i engleskom: “Upozorenje putnicima! Jeste li znali da Švedska ima najvišu stopu silovanja na svijetu?”

Reklama prikazuje i naslovnicu provladina dnevnika Gunes s riječima “Švedska, zemlja silovanja”.

Za reklame odgovara privatna tvrtka, izvijestila je provladina agencija Anadolija.

Burne reakcije Turske i Švedske

Turska je prošlog tjedna prosvjedovala na temu identične trake u zračnoj luci Beča u kojoj je pisalo “Turska dopušta seksualne odnose s djecom mlađom od 15 godina”.

Ta je afera potom izazvala burne reakcije između Turske i Švedske. Švedski premijer Stefan Lofven i ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom iznijeli su kritike koje je Ankara odlučno odbacila.

Ustavni sud Turske izjasnio se u srpnju u korist povlačenja odredbe iz kaznenog zakona kojom se seksualni odnos s djetetom mlađim od 15 godina smatra “seksualnim zlostavljanjem”./Hina/HMS/