Published On: Čet, kol 19th, 2021

Turska spremna surađivati s talibanima

Turska pozdravlja umjerene izjave koje su dali lideri talibana, rekao je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan u srijedu.

“Turska je spremna za svaki vid suradnje za mir u Afganistanu, dobrobit naših rođaka u zemlji i zaštitu interesa Turske”, rekao je Erdogan u zajedničkom intervjuu za Kanal 7, Ulke TV, 24 TV, TVNET i TV360.

Kazao je i kako će vojno prisustvo Turske u Afganistanu ojačati ruku nove administracije u Kabulu u međunarodnoj areni.

“Bez obzira tko je na vlasti, stajati uz Afganistan u dobrim i lošim vremenima je nešto što zahtijeva bratstvo”, smatra Erdogan.

Osvrnuvši se na sigurnost aerodroma u Kabulu, kazao je kako Turska pravi planove u skladu s novom stvarnosti na terenu i u skladu s tim vodi razgovore.

Erdogan je dodao kako je prioritet Turske osigurati mir i sigurnost Turaka u Afganistanu, dodajući kako su dosad iz zemlje evakuirana 552 turska državljanina.

Turski predsjednik je najavio kako će najvjerojatnije do vikenda razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U skladu s mirovnim dogovorom postignutim u veljači 2020. godine između SAD-a i talibana, ove godine strane snage su počele povlačenje iz Afganistana.

Sporazum je podrazumijevao da talibani ne napadaju strane snage, ali nije bilo odredbi u vezi njihovog djelovanja kada su u pitanju sigurnosne snage Afganistana.

Dok su održavani pregovori s vlastima u Dohi, u Kataru, talibani su od lipnja intenzivirali napade i za mjesec preuzeli kontrolu nad mnogim distriktima i centrima provincija.

Talibani su u nedjelju preuzeli glavni grad Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani i drugi dužnosnici napustili su zemlju./Anadolija/HMS/

guest
nije obvezno
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x