Published On: Čet, kol 19th, 2021

Javio se odbjegli predsjednik Afganistana: ‘Znate li što bi se dogodilo da sam ostao u Kabulu?‘

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji se nalazi u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavio je u srijedu da je otišao iz Kabula kako bi spriječio krvoproliće i odbacio je izvješća da je napustio predsjedničku palaču s velikim iznosom novca.

Ganija su žestoko kritizirali bivši ministri zbog toga što je napustio zemlju kad su talibanske snage ušle u Kabul u nedjelju.

“Da sam ostao, svjedočio bih krvoproliću u Kabulu”, ustvrdio je Gani u video poruci objavljenoj na Facebooku, prvom njegovom javnom komentaru otkad je potvrđeno da je u Emiratima.

Također je rekao da podržava pregovore između talibana koji su preuzeli vlast u Kabulu i bivših visokih afganistanskih dužnosnika, dodajući da je “u pregovorima za povratak” u svoju zemlju iz koje je pobjegao, prenosi agencija AFP.

“Podržavam vladinu inicijativu za pregovore s (bivšim potpredsjednikom)Abdullahom Abdullahom i bivšim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Želim uspjeh ovog procesa”, kazao je on u video poruci.

Dodao je da su mu vladini dužnosnici savjetovali da ode.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdilo je da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani u toj zaljevskoj zemlji.

Gani je pobjegao iz zemlje u nedjelju poslijepodne dok su talibani ulazili u Kabul, no dosad se nije znalo gdje je.

Afganistanski veleposlanik u Tadžikistanu je u srijedu ustvrdio da je sa sobom odnio 169 milijuna dolara. Ganijev bijeg je nazvao “izdajom domovine i naroda”, prenosi BBC.

AFP javlja da je službeni Washington Ganijev istup otpisao kao ‘komentar čovjeka koji više ne igra nikakvu ulogu u Afganistanu’.

guest
nije obvezno
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x