Published On: Thu, Jun 8th, 2017

Turska šalje vojsku u Katar

Turska je u srijedu odlučila poslati vojsku u Katar i obećala hranu i vodu toj zemlji Perzijskog zaljeva suočenoj s izolacijom i prijetnjama koju joj nameću moćne bliskoistočne susjede.

Zastupnici vladajuće turske stranke Pravde i razvoja (AKP) i krajnje desna Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) izglasali su zakon koji omogućuje raspoređivanje vojnika u turskoj bazi u Kataru, prenosi Hina.

Sporazum o zajedničkoj obrani dviju zemalja potpisale su još 2014., ali je tek sada potvrđen u parlamentu.

Zasad je nejasno kada će se i koliko turskih vojnika rasporediti u Kataru koji se ovaj tjedan našao pod sankcijama regionalnih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom koje optužuju Dohu za potporu terorizmu.

Veleposlanik Turske u Dohi rekao je za agenciju AFP lani da bi turska vojna baza mogla primiti do 3.000 vojnika i više, “bude li potrebno”.

Oporbeni zastupnik socijaldemokrata (CHP) Sezgin Tanrikulu potvrdio je za AFP da je 80 turskih vojnika već poslano u vojnu bazu da pripreme raspoređivanje veće formacije.

Erdogan kritizira sankcije

Turski predsjednik Tayyip Erdogan, koji je blizak saveznik katarskih čelnika, kritizirao je sankcije koje su toj zemlji ovoga tjedna uveli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i ostale regionalne države.

Oporbena stranka CHP zabrinuta je zbog potpore Kataru u vrijeme krize i upozorava na krivi trenutak za donošenja zakona.

“Kako možete biti posrednik ako se svrstavate na jednu stranu”, upitao je potpredsjednik CHP-a Ozturk Yilmaz.

Dobra suradnja

Turska je održavala dobre odnose s Katarom kao i s još nekoliko njegovih zaljevskih susjeda.

Turska i Katar pružali su potporu Muslimanskom bratstvu u Egiptu i pobunjenicima protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Turski parlament također je podupro sporazum dviju zemalja o suradnji u vojnoj obuci. Oba zakona bila su izrađena prije izbijanja krize.