Turska novinarka uhićena u Metkoviću prilikom dolaska na odmor; i za njom Turska raspisala tjeralicu

Vicdan Özerdem je već druga turska državljanka koja ima azil u Njemačkoj, a koju je hrvatska policija uhitila

ZAGREB  Pomozite mojoj supruzi ona nije terorist, zavapio je Bahadir Özerdem suprug Vicdan Özerdem , turske novinarke koja je 25. srpnja po tjeralici što ju je za njom raspisao Interpol Turske uhićena na graničnom prijelazu Metković, te se od tada nalazi u pritvoru u Dubrovniku. 

Ona je već druga turska državljanka, koja međutim ima odobren azil u Njemačkoj, te posjeduje izbjegličku putovnicu, no unatoč tome hrvatska policija ju je uhitila utvrdivši da je riječ o osobi s Interpolove tjeralice.

– Te tjeralice su problematične jer ih Interpol neselektivno objavljuje i ne može se znati je li protiv nekoga podignuta zbog političkog progona ili je doista riječ o traženoj osobi, objašnjava Sandra Benčić, aktivistica Centra za mirovne studije.

Doznajemo da je Vicdin Özerdem u Turskoj bila uhićena tijekom demonstracija u kojima su sudjelovale i neke tamošnje radikalne skupine, te je odslužila pet godina zatvorske kazne. Tijekom boravka iza rešetaka nekoliko mjeseci je štrajkala glađu, a nakon toga se i razboljela.

– Moja supruga mora uzimati lijekove i bojim se da joj se zdravstveno stanje ne pogorša u zatvoru, zabrinut je Bahadir Özerdem podsjećajući kako on sa suprugom i šestogodišnjim sinom već devet godina živi u Njemačkoj. Tamo su pokrenuli i obiteljski biznis, otvorili trgovinu voćem. Ove godine krenuli su na godišnji odmor u Hrvatsku, a prije toga boravili su i u Italiji i u Švicarskoj.

– Naš sin stalno zove majku, ne može spavati, sve slabije jede, požalio nam je suprug zatočene novinarke koja će se na sudu u Dubrovniku ponovno pojaviti 9. kolovoza kako bi dala dodatan iskaz o mogućem izručenju Turskoj.kraj teksta