Turska nastavlja provjeravati osiguranja tankera zbog ruske nafte

TURSKE pomorske vlasti poručile su da planiraju ustrajati u pojačanim provjerama osiguranja tankera koje su izazvale zastoj u Bosporu i zadale nove probleme osiguravateljima, izloženima pritisku zbog cjenovnog limita na rusku naftu.

Još se jedan tanker danas pridružio njih 19 koji u Crnom moru čekaju prolaz kroz Bosporski tjesnac do Sredozemnog mora, priopćila je agencija za pomorski promet Tribeca. Dodatnih osam tankera čeka prolaz kroz Dardanele, jedan manje nego dan ranije, izvijestila je Tribeca.

Cjenovni limit za one koji transportiraju rusku naftu

Skupina G7, Europska unija i Australija zaprijetile su sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima koji transportiraju rusku naftu skuplju od 60 dolara. Cjenovni limit stupio je na snagu početkom tjedna, a trebao bi Moskvi smanjiti prihod za financiranje rata u Ukrajini.

Turska je pak prošlog tjedna pojačala provjere osiguranja, tražeći od brodova potvrdu da polica pokriva njihov tranzit kroz Bosporski tjesnac i pristajanje u turskim lukama. Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo razgovarao je u srijedu telefonom sa zamjenikom turskog ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Adeyemo je u razgovoru istaknuo da se cjenovni limit odnosi samo na rusku naftu i da ne zahtijeva dodatne provjere brodova u prolazu kroz turske teritorijalne vode, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska: To je neprihvatljiv pritisak na Tursku

Turska uprava za pomorstvo upozorila je jučer da smatra neprihvatljivim pritisak na Tursku zbog, kako navodi, “rutinskih” provjera osiguranja.

Tankeri bez odgovarajuće dokumentacije mogu biti uklonjeni iz turskih teritorijalnih voda, dodali su. Alternativa je dostava novih potvrda o osiguranju koje pokriva njihov prolaz kroz turski teritorij, dodali su.

Osiguravatelji pak napominju da bi, prema pojačanim turskim propisima, morali pružati usluge i onim brodovima koji prekrše zapadne sankcije.

Međunarodna udruga osiguravatelja razgovarala je s turskim vlastima i ocijenila da njezine članice ne bi trebale izdavati tražene potvrde, objavili su ovog tjedna njezini klubovi u savjetodavnim bilješkama.

more recommended stories