Published On: Pet, stu 22nd, 2019

Turska kaže da će aktivirati S-400, ali State Department traži da ih „vrati ili uništi“

Američki State Department je rekao da se Turska mora riješiti sustava S-400 koji je ove godine dobila od Rusije kako bi se “pomaknula naprijed” u odnosima sa Sjedinjenim Državama, a ako to ne učini, prijeti da će uvesti dodatne sankcije toj zemlji.

Turski ministar obrane Hulusi Akar je 21. studenog izjavio kako će njegova zemlja aktivirati i koristiti sustave protuzračne obrane koje je kupila temeljem ugovora s Rusijom iz 2017. godine.

“S-400 će funkcionirati. Tursko vojno osoblje trenutno prolazi obuku za uporabu S-400. Nakon što ovo bude zaključeno, započet će planirana upotreba sustava. Ne sumnjajte u to”, rekao je general Hulusi Akar.

General Akar je istovremeno rekao da Turska trenutno radi na tome da omogući upotrebu i sustava S-400 i američkih zrakoplova F-35. Ministar je naglasio da zemlja neće žrtvovati jedno oružje kako bi upotrebljavala drugo, pri čemu se osvrnuo na nespremnost Sjedinjenih Država da svoje zrakoplove pete generacije isporuče Ankari, osim ako se Turska ne riješi sustava S-400.

“Mogu li F-35 i S-400 djelovati zajedno? Koji su negativni učinci jedni na druge? Mogu li ih spriječiti? Kako ih možemo koristiti bez ikakve štete? Počeli smo raditi na tome. Čak i ako ne možemo raditi zajedno, naći ćemo formulu kako riješiti problem”, rekao je turski ministar obrane.

AMERIČKO-TURSKA RADNA SKUPINA

Ove je godine Washington obustavio isporuke aviona F-35 koje je naručila i plaćala Turska, tvrdeći da bi ruski S-400, koje je zemlja prethodno dobila, mogli naštetiti zrakoplovu otkrivajući njegove slabosti Moskvi. Ankara je u nekoliko navrata odbacila ove probleme tvrdeći da Rusija neće imati pristup sustavima protuzračne obrane koji su raspoređeni u Turskoj.

Osim ovoga, SAD su zaprijetile da će uvesti sankcije Turskoj ako se ne riješi sustava S-400 , što je Ankara već nekoliko puta odbacila.

Nakon pregovora Trumpa i Erdogana u studenom, dvije su zemlje osnovale radnu skupinu koja uključuje članove njihovih timova za nacionalnu sigurnost radi rješavanja bilateralnog pitanja koje je nedavno pokvarilo odnose između Turske i SAD-a.

Unatoč tome, američki State Department nedavno je rekao da Turska mora “ili uništiti ili vratiti” S-400, ako želi “napredovati” u odnosima s Washingtonom./sputnik news/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare