Published On: Pet, stu 22nd, 2019

Pijete li pivo s pjenom ili bez? Evo što nam stručnjak kaže na ovu temu

Prošlogodišnje istraživanje Ja Trgova pokazalo je kako Hrvati zaista vole pivo. Devet od deset Hrvata konzumira pivo, za više od polovice njih lager je omiljena vrsta, ali primjetan je i napredak craft (zanatskih) pivovara čije pivo konzumira gotovo trećina ispitanih, kažu rezultati.

Čak 87,3 posto odraslih potrošača u Hrvatskoj konzumira ovo piće, a nas je zanimalo kako se zapravo pivo treba piti – sa ili bez pjene. Pivska pjena iznimno važna ako želite osjetiti puni okus i aromu piva, kažu stručnjaci. Ona pojačava aromu jer sprječava gubitak CO2 i čuva pivo od kisika koji nepovoljno djeluje na njegov okus.

– Neka se piva piju sa, neka bez pjene, neka na temperaturama od 4, neka na 14 stupnjeva. Tema je jako stručna i opsežna i nadmašuje dane kad smo piva poznavali kao svijetla, tamna i rezana – kaže nam Ribafish.

Svako pivo ima jedinstvenu pjenu, odnosno “glavu” kako se to još među znalcima kaže. Pšenična piva će proizvoditi veće i dugotrajnije glave od ječmenih. Također, poznato je pravilo – što veći postotak alkohola, to manje pjene.

– Pjena je sastavni dio piva u većem ili manjem omjeru, trajanju odležavanja, vrsti namirnica i načinu točenja.

Neki vole pivo bez pjene (kao opasni mali iz popularna pjesme Tajči). Kako biste natočili pivo u čašu bez pjene, samo nagnite čašu… Ali postoji kvaka. Pivski sommelier Max Bakker objasnio je za Business Insider kako naginjanje čaše i polagano ulijevanje piva znači kako CO2 iz piva nema kamo pobjeći. To znači da ugljični dioksid ide ravno u želudac ostavljajući vas napuhnutim, a stvari se pogoršavaju ako pijete pivo i pri tome grickate grickalice. Jer čim hrana dođe do želuca i “poremeti” tekućine, počinje ispuštanje CO2, a vi se osjećate još punije i neugodnije. Prema ovom pivskom sommelieru, najbolji način serviranja piva je nagnuti čašu i uliti pivo svom snagom, pa čak i ako ostane puno pjene, prenosi drukčiji.ba

Ribafish nam je otkrio koji je njegov idealni omjer piva i pjene u čaši.

– Meni osobno paše centimetar pjene kod najdražeg mi stila IPA.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare