Srijeda, 24 travnja, 2024

TURISTIČKI VODIČI: ‘Bošnjake je HVO napao, nalazili smo se u okruženju i gladovali’

Must Read

Neslužbeni podaci govore kako Mostar svake godine posjeti oko 800.000 turista. Svi oni barem jednom posjete Stari most i traže više informacija o povijesti grada, prošlom ratu… I onda se pojavljuje problem. Nedavno nam je pismo uputio naš čitatelj Petar Marić. Opisao nam je svoj odlazak na Stari most s unukom. Umjesto planirane kave, ćevapa i ugodnog druženja s unukom, Petra je dočekalo neugodno iznenađenje.

Tumačenje rata

– Slučajno sam se našao među skupinom Kineza, Filipinaca, vjerojatno su hodočasnici koji su došli u Međugorje. Tu je bila i jedna djevojka, turistički vodič, po govoru rekao bih da je Mostarka, Nisam obraćao pozornost što govori sve dok nije počela govoriti neistine. Pričala je kako su Bošnjaci gladovali jer su bili u totalnom okruženju, kako je HVO počeo prvi napadati i još mnogo toga. Unuka sam odveo doma iako je inzistirao na ćevapima. Ta djevojka je imala oznaku turističkog vodiča, a stranci će takve informacije i dojmove ponijeti iz Mostara u svoju zemlju, piše nam naš čitatelj Petar Marić. On je, kako doznajemo, ovo pismo uputio na adresu još nekoliko institucija i od njih zatražio reakciju zbog ovakvih događaja. Jedna od njih je i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s njenim predsjednikom Andrijom Krešićem.

Nema kontrole

– Turistički vodiči nisu pod našom ingerencijom. Oni ispit za licenciju polažu u Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a. Također, mnoge agencije vode turističke vodiče u sklopu svojih aranžmana. Jako je teško kontrolirati te događaje – rekao nam je Krešić.

Upravo je kontrola jedan od najvećih nedostataka u priči o turizmu u Hercegovini. Nitko ne zna koliko ima noćenja, koliko točno turista posjeti Hercegovinu, a sada su i turistički vodiči postali samostalni tumači povijesti. Neki od vodiča uopće nemaju licenciju za obavljanje ovoga posla, ali svoje usluge nude turistima. – O Mostaru ima mnogo lijepih priča. Njih trebamo nuditi turistima, a ne ratne događaje. Još je bolnije ako te priče pričaju neki koji su u vrijeme rata bili rođeni i ne mogu biti relevantni svjedoci toga vremena. Moramo se okrenuti budućnosti, a ne više gledati u prošlost – zaključili su naši sugovornici. Naš čitatelj Petar s početka priče kaže kako mu još nije jasno zašto je ta djevojka, na čijoj oznaci piše – turistički vodič, na taj način pričala o Mostaru i Hrvatima koji tu žive. Vjerojatno će zbog ovog slučaja mnogo vremena proći dok Petar i njegov unuk opet požele otići na Stari most.

 

VLM

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x