»Tunis posljednji zid između džihadista i Europe«

TUNIS – Tunisu je potrebna vojna i financijska pomoć Zapada kako bi se mogao suočiti s islamističkim terorizmom, inače, Europa će se suočiti sa džihadistima, rekao je za “Independent” Mohsen Marzuk, savjetnik predsjednika Tunisa bežijo Kaida Esebsija poslije terorističkog napada u ljetovalištu sus.

“Nitko ne pomaže Tunisu … Mi ne želimo biti samo predmet lijepih govora. Hajde da se razumijemo, ovo je rat, a rat ne može čekati pomoć stići. Tunis je posljednji zid između terorista i Europe. Ako Tunis ne bude uspio da se suoči s njima, Europa će morati “, rekao je Marzuk.

Vlasti u Tunisu su uhitile 12 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkom napadu koji je izvršio Sejfedin Rezgui, usmrtivši 38 turista, od toga 30 državljana Velike Britanije.

Marzuk je rekao da sigurnosnim snagama Tunisa treba više vozila i vojnih helikoptera, kao i dronovi i radari za kontroliranje granice s Libijom, odakle dolaze džihadisti.

Tunis je od SAD poručio osam vojnih helikoptera, ali oni neće biti isporučeni do 2017. godine.

“Prolazimo kroz vrlo teško razdoblje … Tek formiramo institucije, au isto vrijeme imamo rat protiv terorizma”, dodao je Marzuk, pise “Independent” , prenosi B92.

Tragediji u Susu prethodnio je teroristički napad na muzej Bardo, a od tada je uhićeno više od 1.000 ljudi, pod sumnjom da imaju veze s Islamskom državom i drugim radikalnim islamističkim organizacijama.