Published On: Sat, Aug 15th, 2020

Trump se nada da će rusko cjepivo za Covid-19 biti učinkovito

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je registraciju prvog svjetskog cjepiva protiv koronavirusne infekcije, nakon što je navodno cjepivo uspješno prošlo sva ispitivanja. Proizvodnja lijeka već je započela, a zemlja očekuje da će u prvih 12 mjeseci napraviti oko 500 milijuna doza.

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je nadu da će cjepivo razvijeno od strane ruskog Instituta za istraživanje, Gamaleya biti učinkovito, ali napomenuo je da će američka cjepiva morati proći puno veća ispitivanja, kako bi dobila zeleno svjetlo za masovnu proizvodnju.

“Nadamo se da rusko cjepivo funkcionira. Zaista se nadamo. No oni su zaobišli određena testiranja za koja mi vjerujemo da naša cjepiva moraju proći, prije nego što dobiju registraciju. Imamo više različitih cjepiva za koja mislimo da će uspjeti, ali želimo da ona najprije prođu kroz detaljan sustav ispitivanja”, rekao je Trump.

POTUS se također pohvalio razvojem nekoliko inačica cjepiva u zemlji i ulaskom u napredne faze testova, obećavši da će u pogledu toga objaviti i službeno najavu, “u ne tako dalekoj budućnosti”. Također je nagovijestio najavu postignutog napretka u pogledu terapija koje se odnose na liječenje infekcije Covid-19.

RUSKO CJEPIVO

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je 11. kolovoza da je istraživački institut Gamaleya registrirao prvo cjepivo protiv COVIDA-19 i da će njegova proizvodnja započeti u bliskoj budućnosti. Prema Ministarstvu zdravstva, najmanje pet zemalja proizvodit će cjepivo pod nazivom ”Sputnik V”, s planiranom proizvodnjom od 500 milijuna doza u prvoj godini, piše Logično.com

Nekoliko zemalja, uključujući Brazil, Srbiju, Uzbekistan, Filipine i Izrael, već su izrazili različit stupanj interesa za taj potencijalni lijek, usprkos masovnoj kampanji zapadnih glavnih medija koji pokušavaju dovesti u pitanje sigurnost i učinkovitost cjepiva. Istovremeno, SAD su objavile da, zbog strožih pravila koja se odnose na nabavku lijekova, neće kupovati ”Sputnik V”, tvrdeći da cjepivo nije prošlo kroz dovoljno ispitivanja na ljudima,  pri tome zaboravljajući naglasiti da je i njihova farmaceutska korporacija Moderna također skratila treću fazu koja se trebala završiti na ljeto 2021. godine