Published On: Čet, velj 11th, 2021

TROSKOT: Sandra Benačić je potpuno neupućena u odnose u BIH

Čak su i SDP i predsjednik Zoran Milanović shvatili svoje pogreške i promijenili odnos prema Bosni i Hercegovini, no Sandra Benčić i ekipa iz “Možemo” se očito vraćaju starim zabludama napisao je Troskot na svom FB profilu.

S obzirom na to da surađujem s mnogim građanima Zagreba koji dolaze iz Hercegovine i Bosne, jasno mi je da autentični nacionalni interesi u BiH nisu ono što promiče članica Možemo platforme. Stoga mi je dužnost da, kao međunarodni tajnik Mosta, jasno reagiram na ove naizgled simpatične izjave o tzv. građanskoj, a u stvari unitarnoj državi BiH, koja bi bila sve samo ne korisna za Republiku Hrvatsku i naš narod u BiH.

Politika Mosta prema BiH i hrvatskom pitanju je jasna i nedvosmislena: RH treba napokon provoditi konkretno vanjskopolitičko djelovanje s ciljem rješavanja hrvatskog pitanja i osiguranja pune ravnopravnosti Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, te jačati gospodarsku suradnju s BiH.

Onome tko imalo pozna političke prilike u BiH, jasno je da hrvatski interesi nisu ostvarivi kroz prijedloge zastupnice Možemo. Štoviše, ti prijedlozi su izraz ili nepoznavanja političkih prilika ili pokušaja dodvoravanja određenim bošnjačkim i međunarodnim elitama. Zanimljivo da se prijedlog zastupnice Možemo pojavljuje upravo kad hrvatska politika barem načelno postiže konsenzus po pitanju Hrvata u BiH.

I kao kandidat za gradonačelnika Zagreba jasno ističem da Zagreb pripada svim građanima, Zagrepčankama i Zagrepčanima, ali i svima drugima koji zbog različitih razloga žive i rade u glavnom gradu, bilo da se radi o našim sunarodnjacima iz drugih hrvatskih područja i zemalja ili o nacionalnim, etničkim ili vjerskim manjinama. I Zagreb i Republika Hrvatska trebaju odvažne i jasne politike koje su lišene svakog oblika klijentelizma i korupcije, a nikako neozbiljne i aktivističke prijedloge koji nas na nacionalnom i lokalnom planu očito žele vraćati u vremena zabluda ‘hrvatske’ politike na kojoj danas inzistira samo notorni Stjepan Mesić i Sandra Benčić.

Zvonimir Troskot,
međunarodni tajnik Mosta