Published On: Sub, tra 10th, 2021

Travnički Hrvati u nedjelju ne izlaze na izbore

Prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) bit će održani u nedjelju, 11. travnja ove godine. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 7.00 do 19.00 sati. Izborna šutnja počinje u subotu, 10. travnja u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 sati u nedjelju, 11. travnja, priopćeno je iz Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Travnik nalaze se dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta, dok se na glasačkom listiću za načelnika općine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva neovisna kandidata i dva kandidata uime dva ovjerena politička subjekta), prenosi Fena.

Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Travnik (HDZ) BiH odlučio je bojkotirati prijevremene izbore. U toj stranci očekuju ishod apelacije na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu HDZ-a BiH na odluku o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. ožujka ove  godine, ima 47.782 birača uključujući 214 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju osobno na biračkom mjestu u Travniku  i 746 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH), prema zaključenom biračkom spisku u ponoć na dan 22. ožujka ove godine, ima 1.605 birača uključujući 31 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju osobno na biračkom mjestu u Foči (FBiH)  i 13 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Za promatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) SIP BiH je akreditirao 122 promatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje promatrača političkih subjekata za promatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija. SIP BiH je akreditirao i jednog promatrača u ime političkog subjekta za promatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

SIP BiH je na sjednici održanoj 2. veljače ove godine donijelo odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH), priopćeno je iz  SIP-a BiH.