Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprotstavio Hitleru

August Landmesser odbio je dići ruku na pozdrav Hitleru tijekom nacističkog skupa 13. lipnja 1936. godine
Nacistička stranka u Njemačkoj 1930-ih godina prihvatila je poznati Hitlerovpozdrav ‘Sieg heil’ (živjela pobjeda) kao obavezan za sve njemačke građane kako bi demonstrirali vjernost prema Führeru, njegovoj partiju i naciji.
August Landmesser, usamljeni Nijemac koji je odbio dići u zrak ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacist. Pridružio se nacistima 1931. godine i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji.
Dvije godine poslije, Landmesser se ludo zaljubio u Irmu Eckler, Židovku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine.
Kad je otkriveno da je zaručen za Židovku, Landmesser je izbačen iz Nacističke stranke. Unatoč tome, on je s budućom suprugom otišao prijaviti vjenčanje u Hamburgu. No zbog novog nürnberškog zakona, dozvola im je uskraćena.
Oni su svejedno ostali zajedno, te su dočekali rođenje prve kćeri, Ingrid, u listopadu 1935. godine.

Olimpijske igre u Berlinu 1936. godinefoto: bundesarchiv

A zatim se godinu dana kasnije dogodio skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmesser je stajao prekriženih ruku. Njegov protestirajući stav među tisućama ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masu, te posljednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja luta internetom, oduševljava sve koji je vide.
Godinu dana poslije, 1937., Landmesser je pokušao napustiti nacističku Njemačku i pobjeći u Dansku s obitelji. No zadržan je na granici i optužen da je ‘obečastio rasu’, tj. da je ‘osramtio rasu’ prema nürnberškima zakonima.
Godinu dana poslije, Landmesser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, te mu je savjetovano da prekine vezu s Eckler.
Budući da on pak nije imao namjeru ostaviti majku svojeg djeteta, ignorirao je želje nacista i ponovno je uhićen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracijskom logoru.
Nikad više nije vidio ženu koju voli ni svoju kći.
Tajna policija je u to doba naime isto tako uhitila i Eckler, koja je u to vrijeme bila trudna s njihovom drugom kćeri. Malenu Irene rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u ženski koncentracijski zatvor.
Vjeruje se da je iz njega poslana u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Business Insider.