Published On: Uto, kol 31st, 2021

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Kaže da je za suverenu BIH a traži od vanjskih sila da smjenjuje izabrane

Završena je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kojoj je prisustvovao i Milorad Dodik, međutim bojkotirao je odluke i blokirao rad ove institucije. Član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao da od međunarodne zajednice očekuje da riješi taj problem.

Na početku obraćanja nakon završene sjednice, Džaferović je rekao da “nije donesena nijedna odluka”.

“Točke dnevnog reda su se uglavnom odnosile na pitanja vanjske politike, one idu u drugi krug. Neke točke su se odnosile na pitanje obrane, Dodik je glasao protiv svih točaka dnevnog reda. Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinski donijeti odluku”, pojasnio je Džaferović događanja tijekom sjednice.

On je dalje pojasnio da na ovakav način Predsjedništvo BiH neće moći raditi i da je štetnost bojkota ove institucije očigledna.

“Radi se o jasnoj blokadi institucije Predsjedništva. Danas nismo mogli staviti točku ni na imenovanje veleposlanika. Tako da je institucija Predsjedništva BiH ugrožena. Ugrožena je nadležnost Predsjedništva i aktivnosti koje su pod ingerencijom Predsjedništva”, rekao je on.

Ono što naglašava jeste da Dodik, osim što blokira rad Predsjedništva, on i zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlaštenja. Zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

“U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Daytonskog sporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik poduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila”, rekao je Džaferović.

On je kazao kako ove riječi znače da očekuje od visokog predstavnika da smjeni Milorada Dodika.

“Bez obzira na visokog predstavnika, ovdje postoje ljudi koji su pupčanom vrpcom vezani za ovu državu i koji neće dozvoliti retrogradnim politikama da prođu. I jedan savjet: Da dobro paze na Daytonsku ravnotežu”, rekao je.

“Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići s političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Daytonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Daytonom, a to su entiteti”, rekao je Džaferović, prenosi Klix.ba.

guest
nije obvezno
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x