Published On: Uto, kol 31st, 2021

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Kaže da je za suverenu BIH a traži od vanjskih sila da smjenjuje izabrane

Završena je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kojoj je prisustvovao i Milorad Dodik, međutim bojkotirao je odluke i blokirao rad ove institucije. Član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao da od međunarodne zajednice očekuje da riješi taj problem.

Na početku obraćanja nakon završene sjednice, Džaferović je rekao da “nije donesena nijedna odluka”.

“Točke dnevnog reda su se uglavnom odnosile na pitanja vanjske politike, one idu u drugi krug. Neke točke su se odnosile na pitanje obrane, Dodik je glasao protiv svih točaka dnevnog reda. Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinski donijeti odluku”, pojasnio je Džaferović događanja tijekom sjednice.

On je dalje pojasnio da na ovakav način Predsjedništvo BiH neće moći raditi i da je štetnost bojkota ove institucije očigledna.

“Radi se o jasnoj blokadi institucije Predsjedništva. Danas nismo mogli staviti točku ni na imenovanje veleposlanika. Tako da je institucija Predsjedništva BiH ugrožena. Ugrožena je nadležnost Predsjedništva i aktivnosti koje su pod ingerencijom Predsjedništva”, rekao je on.

Ono što naglašava jeste da Dodik, osim što blokira rad Predsjedništva, on i zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlaštenja. Zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

“U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Daytonskog sporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik poduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila”, rekao je Džaferović.

On je kazao kako ove riječi znače da očekuje od visokog predstavnika da smjeni Milorada Dodika.

“Bez obzira na visokog predstavnika, ovdje postoje ljudi koji su pupčanom vrpcom vezani za ovu državu i koji neće dozvoliti retrogradnim politikama da prođu. I jedan savjet: Da dobro paze na Daytonsku ravnotežu”, rekao je.

“Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići s političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Daytonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Daytonom, a to su entiteti”, rekao je Džaferović, prenosi Klix.ba.

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Odavno je trebalo na robiju poslati ovog isilovca i ratnog zlocinca dzaferovica.

Selvedin Bulbul
Selvedin Bulbul
1 godina prije

Da ona dvojica čemera išta rade, podržao bi ih i Milorad.
Ovako, mlateći praznu slamu, cvile po staroj navici tzv visokom predstavniku:”Kmeee, kmeeee, kmeeee… Smijeni ba Dodika…. Smijeni i slijedećeg Srbima…. Ukini ba Republiku Srpsku…. Daj nam ba paaaraaaa…. Mi ne bi ništa radiliiii…. To je ba teeeeškooo…..”

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Selvedin Bulbul
1 godina prije

Dobra, dobra !

Selvedin Bulbul
Selvedin Bulbul
1 godina prije

Džafa, šta si ono bio u Zenici u ratu dok je tamo bio logor za Hrvate i Srbe u staroj muzičkoj školi?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Selvedin Bulbul
1 godina prije

Mozda dirigent?

Isil-B
Isil-B
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Dirigent ali u nešto širem kontekstu. Da samo vidiš kako Srbi i Hrvati pjevaju u zboru

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Džafer beg bi konstantno drugom hebavao mamicu i očekivao da mu ovaj neće vratiti istom mjerom.

Zoki
Zoki
1 godina prije

Nije ovaj muslimanski ratni zločinac ni lud. Smjenom Dodika Predsjedništvo BiH postaje jednonacionalna institucija, bez Srba, a bez Hrvata je već odavno. Nakon čega muslimani samostalno mogu odlučivati o svim predmetima koji su pod ingerencijom Predsjedništva BiH. U tom slučaju mogu slobodno ponovno pokrenutu tužbu protiv gradnje Pelješkog mosta jer ne bi bilo Dodika da uloži veto. Mogu izglasati bilo što, jer nema Dodika da uloži veto. Pa ghovnaru jedan bezobrazni ako ikoga treba smijeniti onda je to muslimanska podguzna muha Sejdo Komšioglu koji niti predstavlja niti ima legitimitet predstavljati Hrvate. On je de fakto drugi muslimanski član Predsjedništva, a što je protuustavno. Eh da mi Hrvati imamo političko vodstvo s mudima, pridružili bi se Dodiku u blokadi svih institucija BiH dok se god neke stvari ne vrate u okvire Dejtonskog sporazuma. Ali na žalost kod nas su svi političari bezmudi. Muslimani de fakto naprave državni udar birajući nam Člana Predsjedništva i predstavnike u DN, mi mirno čekamo sljedeće izbore. Naprave državni udar u CIK-u/SIP-u, mi ujeo vuk magarca. Naprave državni udar u Tužiteljstvu BiH, mi šutimo. Dokle više?

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Bravo Zoki!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Kako siju tako ce i zeti.Yuga je bila malo tvrdja tvorevina od ove bih pa su je hrvati razvalili.Definitivno je za posrat se u sve njene pore.!!

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Ne od “steanih sila” nego od visokog predstavnika u BiH,koji je dio dejtonskog mirovnog sporazuma.
To sto taj dio sporazuma ne odgovara vasem gazdi Dodiku i vama kso razbijacima srzave,vas je problem.
Samo nastavite tim smjerom,to je dobro za vas.
Kontra zapadnog svijeta,u izolaciju,u sunovrat.
Samo naprijed!

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Drzava nastala na bazi ugovora pod stranim pokroviteljstvom, tko su potpisnicima istoga, dakle suverena je i samostalna za popizditi, umjesto da se integrise na mudar i pametan nacin, vecinski nacionalizam cini sve kako bi je kroz svojatanje unistio, da ja biram zeni recimo haljinu ili odredujem sta ce ona nositi ona bi me kroz prozor izbacila, jednako tako da ja svojatam i privatiziram sve sto smo u braku stekli zajedno gdje bi zavrsili, ovo cisto slikovito sto znaci kad neko drugome bira predstavnika i kad daje sebi za pravo da odlucuje u ime nekoga od koga nije dobio legitimitet.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
1 godina prije

Ma koji suzivot u mojoj djedovini sa onima koji samo nastavljaju otomanski genocid,etnocid i kulturocid a u tome im pomaze cinizam zapada kao i u doba otomana.Otieli bi nam nasu djedovinu i identitet jer svoga nemaju.Neka mecu predstavnike u svojim prcijama a ne slavenskim zemljama.Boje se pa su nasli saveznike u turkofilima sam nek se boje nisu ni slaveni vise neuki!!

Selvedin Bulbul
Selvedin Bulbul
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Jarane, i tvoja je stara radila kod mene.

Argument.
Argument.
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Šta vi imate sa zapadnim svjetom vi ste istočni svjet

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Isli ste vi za otomanima pa vas ovaj zapad potamani.Oni ce vama dat svasta dok im lizete guzicu i dok se mogu preko vas namecati kao protektori.Cija je Bosna djedovina picka vam materina.Srbska i hrvatska ili otomanska?Cija je kulturna bastina.Popisali ste na sve sto je bisansko a prihvatili otomansko i pokusavate ga uz pomoc zapadnih licemjera nametnut Srbima i Hrvatima cak i izvan vase usrane bosne.Jedino sto jos brani i bastini bosansku bastinu je Herceg Bosna vama toliko mrska jer dok postoji,a postojat ce navjeke Jer Bosnjak sa Bosnom ima veze krme sa teheranom.Budite vi sta ocete a necete dokle ocete begovi.U kjafirskoj si djedovini samo uljez i to ces i ostati,to vam razotkriva vasa otomanska kultura kozojeba i glavosjeca.

.

Dostan
Dostan
1 godina prije

Normalno da se tradicija nastavlja: Drveni Šefko plače velikom veziru zbog Vlaha, Vlasi neće da slušaju i budu dobra raja.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Loša nam je kuća, ako nam je Dodik brani, a izgleda da nema niko drugi ovdje. Zoki Legendo!

Isil-B
Isil-B
1 godina prije

Dodika obavezno ukloniti a Čovića ni za živu glavu, od je dobar ćafir!

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Isil-B
1 godina prije

Kako izgleda i Čova vam ga zavlači, ali iz podmukla.
Nekad i on zna iznenadit.
Pojebani nekad nisu ne svijesni toga!