Published On: Uto, kol 31st, 2021

SVJETSKI POLICAJAC NIKADA NIJE BIO OVAKO PONIŽEN I OD OVAKO SLABOG PROTIVNIKA: Posljednji američki vojni avioni napustili su Afganistan

Iako je vojna evakuacija gotova, diplomatska misija ide dalje, kako bi osigurali da zemlju napuste drugi američki građani i Afganistanci koji to mogu.

SAD je završio povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, objavila je u ponedjeljak američka vojska, gotovo 20 godina od invazije na tu zemlju nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001.

General Frank McKenzie, zapovjednik združenog stožera oružanih snaga, objavio je to na konferenciji za novinare u Pentagonu pošto su iz Kabula odletjeli posljednji vojnici koji su pomagali u evakuaciji Amerikanaca i Afganistanaca nakon ponovnog dolaska talibana na vlast, prenose 24sata.hr.

McKenzie je potvrdio da na posljednjih pet letova nije bilo američkih građana te da nema više ni jednog američkog vojnika tamo.. Rekao je i kako će SAD nastaviti s diplomatskom misijom evakuacije.

– Iako je vojna evakuacija gotova, diplomatska misija ide dalje, kako bi osigurali da zemlju napuste drugi američki građani i Afganistanci koji to mogu – rekao je.

UN usvojio rezoluciju o Afganistanu, ali bez zaštićene zone

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se utvrđuju “obveze” talibana u vezi sigurnog odlaska onih koji žele napustiti Afganistan, ali se ne zahtijeva uspostava zaštićene zone koju je ranije predlagala Francuska.

Trinaest od 15 članica je glasalo za tekst koji su sastavile Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a Kina i Rusija su bile suzdržane.

Vijeće u rezoluciji navodi kako “očekuje” da će se talibani pridržavati svojih “obveza”, posebno u pogledu “sigurnog odlaska” Afganistanaca i stranih državljana iz Afganistana nakon povlačenja Sjedinjenih Država koje bi se trebalo završiti u utorak.

Ali u rezoluciji se ne spominje “sigurna ili zaštićena zona” o kojoj je govorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

On je u nedjelju izjavio da će se Pariz i London zalagati u UN-u za uspostavu “sigurne zone” u Kabulu kako bi se omogućio nastavak “humanitarnih operacija”.

“Naš prijedlog rezolucije cilja na uspostavu zaštićene zone u Kabulu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija“, rekao je tada Macron novinarima.

Diplomati UN-a su u ponedjeljak objasnili da se ne radi o pravoj “zaštićenoj zoni”, već se smatra da su talibani dužni da se pridržavaju obveza u smislu “sigurnog odlaska” onih koji žele izaći iz zemlje.

“Ova rezolucija nije operativna, radi se o načelima, ključnim političkim porukama”, rekla je neimenovana diplomatkinja novinarima.

Richard Gowan, UN-ov stručnjak za prevenciju sukoba u International Crisis Group, kaže da rezolucija “barem upućuje političku poruku talibanima o potrebi da zračna luka ostane otvorena i da UN može upućivati pomoć”.

Ali globalno “tekst je prilično blag” i “Macron je pogriješio što je odustao od ideje zaštićene zone u zračnoj luci u Kabulu ili što tu ideju nije jasno prenio”, rekao je Gowan.

Prema rezoluciji, Vijeće sigurnosti “potvrđuje važnost poštivanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina” i potiče nalaženje uključivog političkog rješenja uz značajno sudjelovanje žena.

Vijeće također traži da se “afganistanski teritorij ne koristi za prijetnje ili napade na druge zemlje, niti kao sklonište terorista”, stoji u rezoluciji, prenosi Hina.

guest
nije obvezno
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x