Published On: Uto, svi 14th, 2013

TOVARI NE SMIJU U GEPEK: Preko Neuma ubuduće samo s mačkom, ćukom i ljubavnicom…

ZAGREB   Mačke, psi i pitome vretice, odnosno tvorovi, jedini su kućni ljubimci koji će od 1. srpnja nadalje, i uz uvjet da su čipirani i imaju putovnicu, moći proći kroz granični prijelaz Neum na putu do krajnjeg juga Hrvatske.
Uputi li se netko iz EU-a, pa tako i građani Hrvatske, na jug s nekim drugim kućnim ljubimcem, na primjer kunićem, ptičicom u kavezu ili slično, Neum će morati zaobići, i uputiti se na trajekt. Ne informiraju li se na vrijeme, turisti koji na jug sa sobom vode i takve kućne ljubimce, mogli bi se u Neumu iznenaditi kad ih se na nastavak puta uputi – trajektom.
Na trajekt će, dakako, morati i građani krajnjeg juga Hrvatske koji su u Zagrebu, recimo, kupili novog kućnog ljubimca, a nije ni pas ni mačka niti pitoma vretica.
Žive životinje preko Neuma neće moći, osim, i to najviše pet, kućnih ljubimaca. Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca do pet komada, odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, definirano je Pravilnikom o zahtjevima zdravlja životinja za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz 2011. godine, koji kaže kako će promet kućnim ljubimcima u pratnji vlasnika biti dozvoljen kroz Neumski koridor i nadzirat će ga djelatnici Carine.
Kućne ljubimce u pratnji vlasnika pri prolazu kroz Neumski koridor mora pratiti ili putovnica (međunarodna knjižica) ili veterinarski certifikat, ovisno o vrsti životinje, a ukoliko takve dokumente vlasnici ne posjeduju, morat će zaobići Neumski koridor trajektom, zaključak je Ministarstva.
Kućni ljubimci koji će moći preko Neuma, što Ministarstvo u odgovoru našem listu nije specificiralo, samo su psi, mačke i pitome vretice, dok će ostali morati na trajekt. A kako trajekt od ove sezone k tome i poskupljuje, turistima koji planiraju na krajnji jug Hrvatske sa sobom povesti i, recimo, najdražu iguanu ili nekog glodavca, možda bi se više isplatilo ostaviti ga na brigu nekome kod kuće.