EKIPA KOJA PREUZIMA ZAGREB: Žene u fertilnoj dobi nazivaju “Osobama s menstruacijom”. Što je sljedeće? Ukidanje pojma “maternica” kao rodno neprihvatljivog?

U Zagrebu je Zelena akcija održala prosvjed zbog  “menstrualnog siromaštva”.  Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije su performansom obilježili Tjedan menstrualnog siromaštva koji se održava od 24. do 28. svibnja.

Na Glavnom kolodvoru u Zagrebu postavili su transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “Krvavo plaćamo ovaj otpad”.

“Menstrualno siromaštvo globalni je problem, a rješavanje tog problema ljudsko je pravo”, izjavila je Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Dodala je da postoji i “krvava” istina o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, koji imaju negativan utjecaj na naš planet, ali i na zdravlje osoba s menstruacijom.

Aktivisti su upozorili na to da suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene. Od uvođenja seksualnog i zdravstvenog obrazovanja do donošenja mjera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom.

“Pozivamo donositelje odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih potrepština kao rješenja”, naglasila je Mileusnić.

U Hrvatskoj je glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine, koji iznosi 25 posto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu, naglašavaju prosvjednici u priopćenju. Visoka stopa PDV-a na esencijalnu higijensku potrepštinu, o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom, dodaju.

“Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti”, objasnila je Mileusnić. Pokazalo je to prvo takvo istraživanje u RH, koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

“Prema istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi sigurnije, održive i višekratne potrepštine ako bi si ih mogla priuštiti”, dodala je Mileusnić.

Menstrualne su potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom, kaže se u priopćenju.

“Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija, čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu”, objasnila je Mileusnić.

“Višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji. Od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticaja za kupnju takvih proizvoda”, zaključila je Mileusnić.

Jeste li primjetili da se u proglasu Zelene akcije Tomislava Tomaševića, u tematici oko menstruacije i higijenskih uložaka niti u jednoj rečenici ne spominje riječ žena?

Ako su im žene teško izgovorljive, ako možda taj naziv također predstavlja “ekološki neprihvatljiv dio hrvatskog jezika” što je tek sljedeće?

Davno su definirana sva počela fašizma. A Novogovor je jedan od osnovnih kriterija svakog fašizma.

U fašizmu koji dolazi u Zagreb, možemo uskoro očekivati naputke zaposlenima u Gradskoj upravi da izbjegavaju rodno uvredljive riječi. Tako žene možete ubuduće zvati osobama s menstruacijom. A riječ “maternica” izbjegavajte koliko i riječi “mater, majka, otac,”.

I čuvajte svoj posao. Budite pametni.