Published On: Sri, svi 26th, 2021

ONI BAŠ ŽELE SANKCIJE HRVATSKE: U Sarajevu strahuju od uvođenja viza Federaciji, no što bi oni učinili da je obrnut slučaj?

Nakon par špekulativnih tekstova o tome kako  Hrvatska razmišlja  uvesti vize  Federaciji BIH kao prvi korak sankcija zbog maltretiranja hrvatskog naroda u tom entitetu podigla se kuka i motika po komentarima. Kako bi to bila “nova agresija” na Bosnu. Naravno. Napad je kao i uvijek najbolja obrana. No na sreću ne odlučuje SDA o tome kome će Hrvatska uvesti vize. Istovremeno se ljute zašto se vize ne uvode Srpskoj. To ih izgleda više pogađa.

BIH ima specifičan sustav državljanstva. Državljanstvo posjeduje RS kao i FBIH. Samim posjedovanjem RS ili FBIH državljanstva ujedno ste i državljanin BIH.

Stoga su potpuno nelogične primjedbe da bi Hrvatska uvođenjem viza Federaciji, a ne uvođenjem Srpskoj dijeli zemlju. Ne dijeli.

Ona naprosto poštuje sustav državljanstava u BIH. I uporno upozorava Sarajevo da prestane s maltretiranjem njenog naroda i kršenjem njegovih daytonskih prava.

Na teritoriju RS-a ne provodi se sustavna medijska sotonizacija Hrvata. Ne prijeti se silovanjem RH predsjednici niti nabijanjem na kolac hrvatskim liderima u BIH, na skupovima političkih stranaka. Baš kako to čine na Komšićevim skupovima.

Tamo nema pokušaja da se Hrvatima otmu ustavne pozicije koje su im zajamčene Daytonom.

Bio je sluačj Emila Vlajkija, al ne kao dio srpske politike nego kao matematički eksces zbog kojeg su se vlasti u RS-u ispričale Hrvatima.

U Federaciji ovo gore sve pobrojano se događa.

Zamislimo sljedeću situaciju: Da se u BIH ovako maltretira već 10 godina konstiutivne Francuze, Njemce, Španjolce, bilo koju drugu naciju svijeta, kako bi Francuska, Njemačka, Španjolska reagirale?

Prije svega, prije svih koraka, prvo što bi učinile bilo bi uvođenje viza i zabrana ulaska svim bošnjačkim političarima, u te zemlje, zamrzavanje njihove imovine, a ako isti i dalje budu huškali otvoreno na njihov narod u BIH, potom bi uveli vize građanima Federacije.

Što bi značilo da bi zbog Komšića ispaštao doslovce svaki Bošnjak koji nema EU državljanstvo, pa tako i onaj koji nije glasao za njega. No uvođenje viza svakako bi stvorilo masovan pritisak Komšićevih neglasača na Komšićeve glasače i one stranke koje se usuđuju uopće pomišljati da će nasilje zvano Komšić opet ponoviti.

Dakle da je RH bila odgovorna suverena država, da je to uradila odmah pri prvom nametanju Komšića, kao zaštitni mehanizam svog naroda, nikada se ne bi dogodio ovoliki porast nacionalizma između Bošnjaka i Hrvata. Jer bi se nacionalist Komšić na vrijeme zaustavio.

Doduše u ZG je tada bio na vlasti također muslimanski predsjednik, Stipe Mesić, pa je pokretanje inicijative od takvog političkog tapira bilo uzaludno očekivati.

No stvari se mijenjaju. Očekivati od RH da ne uvede vize, krene li skupina stranaka okupljena oko jedine proterorističke stranke Europe – SDA, ponovno zadirati po hrvatskom ustavnom pravu one su potpuno izvjesne. I to jako dobro znaju obavještajne strukture SDA.

Koje već sada trebaju si postaviti pitanje – kako natjerati Komšića da odstupi prije kraja mandata i tako pošalju prijateljsku poruku Hrvatskoj.

Jer pitanje je, što će ostati od SDA nakon što se te vize uvedu. Pred narod će morati izići, dati im odgovore. Ali naroda za izbore više imati neće.

Uostalom nek se upita političko Sarajevo što bi oni učinili da su Bošnjaci u Hrvatskoj konstitutivan narod i da im Hrvati nameću predstavnike već cijelo jedno desetljeće. Te im uskraćuju ustavom zajamčena prava.

U svakom slučaju, vizni režim prema Hrvatskoj, o kojem za sada vlasti u RH ne žele javno govoriti, posve je izvjestan korak Zagreba, prije same tužbe međunarodnom sudu u Beču nadležnom za provedbu međunarodnih ugovora. Početak samog procesa uvođenja viza Federaciji , procjene su, trebao bi startati kada SDA konačno objavi da ne želi ni na koji način vratiti izborni proces u BIH u ustavni okvir.

Taj dan bit će početak kraja SDA.