Published On: Tue, Jun 7th, 2016

TOLIKO O NJEGOVOJ RETUĐMANIZACIJI: Tuđman ustao protiv Karamarka, raskol s Varaždinskim HDZ-om

PREDSJEDNIK saborskog kluba HDZ-a Ivan Šuker potvrdio je da je HDZ prikupio 40-ak potpisa za smjenu premijer Tihomira Oreškovića. Dalje od toga HDZ-ovci nisu željeli komentirati.

Puno je zastupnika na putu, ali svi koji su bili tu, potpisali su, kazao je Šuker i rekao da je logično da je klub trajao 2 sata jer “što bismo drugo očekivali od parlamentaraca nego da raspravljaju”. Tko će slagati novu većinu, je li Karamarko mandatar ili netko drugi, Šuker nije želio komentirati.

Habijan: Jedino je rješenje da Karamarko podnese ostavku

Varaždinski HDZ traži ostavku Tomislava Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik varaždinske organizacije te stranke Damir Habijan.

“Vrlo jasno je ono što danas zapravo želimo reći je stav predsjedništva HDZ-a grada Varaždina, a to je da je po nama jedino rješenje ove krize zapravo ono što su i neki članovi HDZ-a ranije upozorili, a to je da prvi potpredsjednik Vlade gospodin Karamarko podnese ostavku”, rekao je predsjednik varaždinske organizacije.

Habijan je dodao da nisu željeli čekati da se cijela situacija razriješi, nego su danas htjeli jasno izreći koje je po njima rješenje postojeće situacije. Smatra da nikakvo preslagivanje većine u Saboru ili eventualni novi izbori nisu opcija. Na novinarsko pitanje očekuju li eventualne sankcije iz središnjice u Zagrebu, Habijan je rekao da sve lokalne organizacije imaju određenu autonomiju.

“Mi smo rekli ono što mislimo jer želimo biti vjerodostojni i iskreni prema Varaždincima i Varaždinkama i reći svoj stav. Kažem, za mjesec dana dok vidimo kakav će biti razvoj situacije, odstupati je bespredmetno. Što se tiče sankcija, Bože moj, sve je moguće.”, dodao je Habijan.

Miroslav Tuđman nije potpisao

Kako javlja HRT, unutar HDZ-a postoje podjele i nekoliko zastupnika odbilo je potpisati HDZ-ov zahtjev za smjenu Oreškovića. Među njima je i HDZ-ov Miroslav Tuđman, koji je medijima potvrdio da je odbio potpisati zahtjev.