Published On: Uto, lip 7th, 2016

Petrov: Žao mi je zbog svega što se događa, članovi Vlade odlično funkcioniraju

POTPREDSJEDNIK  hrvatske Vlade Božo Petrov izjavio je kako članovi aktualne Vlade odlično funkcioniraju i kako su svi bili za promjene, ali su reforme zakočili odnosi između političkih stranaka.

“Ovi članovi Vlade bili su zaista za promjene, ali nažalost problem su postali odnosi između političkih stranaka. To se može promijeniti, ako će postajati odgovornost svih političkih stranaka. Na razini Vlade članovi te iste Vlade odlično funkcioniraju”, rekao je Petrov tijekom panela na Danu poduzetnika, kojega organizira Hrvatska udruga poslodavaca.

Petrov je rekao i kako mu je iskreno žao zbog svih političkih situacija koje se događaju u ovom trenutku.

Priznao je kako se zadnjih mjeseci percepcija Vlade i političara među stanovništvom bitno srozala. Po Petrovu, političari moraju promijeniti način ponašanja.

Istaknuo je kako je većina dosadašnjih hrvatskih vlada radila po principu da su prvih godinu dana kadrovirale, drugu godinu provodile pripremu, treću radile, a četvrta je godina bila izborna, dok je, po njemu, aktualna vlada s tim u vezi posve suprotna.

“Ovaj smo puta imali potpuno drugačiji sistem po tom pitanju“, rekao je Petrov, koji je uz ostalo istaknuo i kako nije dobro da, umjesto iz privatnih, 68 posto BDP-a dolazi iz državnih poduzeća.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako se o reformama razmišlja samo kada smo pred zidom.

Naveo je kako se o reformama nije razmišljalo u godinama prije krize kada je Hrvatska imala rast od 4,5 do 5 posto.

S druge strane, sadašnji gospodarski rast nakon šest recesijskih godina trebao bi biti pravi okidač za reforme.

Za Marića, a u smislu reformi, treba mijenjati i porezni sustav, koji je sada poprilično složen i po mnogo čemu vrlo netransparentan.

Isto tako, stabilnost na svim razinama – od pravne, preko porezne i slično – jedan je od najvažnijih uvjeta za početak provođenja reformi, poručio je ministar financija.