Published On: Sri, stu 7th, 2018

Todorić sletio u Zagreb, s aerodroma ide u zatvor

Ivica Todorić sletio je u Zagreb. Iako je trebao sletjeti oko 20 sati, zbog kašnjenja na Heathrowu došao je skoro sat vremena kasnije na zagrebačku zračnu luku. Ispred glavnog ulaza čeka ga i policijska marica kako bi ga prevezla u Remetinec.  Znakovito je da je Gazda u Londonu uhićen 7. studenog prošle godine temeljem europskog uhidbenog naloga i da se vraća točno godinu dana kasnije, usprkos njegovom zdušnom protivljenju.

Podsjetimo, sud u Londonu srušio mu je žalbu i odlučio da se mora vratiti u Zagreb kako bi istražiteljima odgovorio na pitanja o tome kako je iz Agrokora izvukao 1,4 milijarde kuna. Iz elitne londonske četvrti Gazda se seli u ‘hotel Remetinec’. Određen mu je istražni zatvor kako ni bi mogao utjecati na svjedoke, a žalbu mu, prema proceduri, neće razmotriti sve dok ne stigne u zemlju. Po dolasku u istražni zatvor Todorić će proći uobičajenu proceduru. U Centru za dijagnostiku pregledat će ga liječnici i psiholozi. Utvrdit će se ima li zdravstvenih problema, koristi li lijekove, a potom će pozorno procijeniti i sigurnosne rizike – mogu li ga, radi njegove sigurnosti, smjestiti u ćeliji s još nekim ili će biti sam u sobi i na kojem odjelu.

U slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšega generala Vladimira Zagorca, uprava zatvora odlučila je da je najsigurnije da budu na ženskom odjelu. Po svemu sudeći, to bi se moglo ponoviti i u slučaju Gazde.

Prema riječima glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, tužiteljstvu je u odnosu na Ivicu Todorića ostalo ispitati još samo jednog svjedoka, a potom bi obranu trebao dati i osnivač Agrokora. – On će iznijeti svoju obranu, ali ne mogu precizirati o čemu sve točno, što će sve biti predmet, koliko će ići u detalje. Mislim da nije dobro tako detaljno svjedočiti odmah na početku, ali obranu će dati – rekla je za televiziju N1 Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Po tome bi se moglo zaključiti da će Todorić vrlo brzo izaći iz istražnog zatvora. No tužiteljstvo u svakom trenutku može izaći s novom listom svjedoka koje je neophodno ispitati, a na koje bi Todorić mogao utjecati. Tako je prvotnih 60 svjedoka nadopunjeno s nizom novih. No njegova odvjetnica Jadranka Sloković, kao i odvjetnici drugih osumnjičenika, tvrde kako će za istragu ključna biti knjigovodstveno-financijska vještačenja. To vještačenje provodi revizorska kuća KPMG, koja je obećala da neće trajati predugo.

Glavni državni odvjetnik nada se da će ono biti gotovo do kraja godine. U tom bi slučaju, ovisno o nalazima revizije, eventualna optužnica mogla biti podignuta u proljeće sljedeće godine. Podsjećamo, Državno odvjetništvo je protiv Ivice Todorića pokrenulo dvije istrage u kojima ga sumnjiče za štetu od 1,6 milijardi kuna. Ukratko, terete ga, zajedno sa sinovima i bivšim menadžerima u koncernu, za krivotvorenje isprava, nezakonito vođenje poslovnih knjiga, lažiranje financijskih izvještaja i izvlačenje milijardi iz koncerna. Riječ je o golemom predmetu koji će, po najoptimističnijim prognozama, trajati najmanje pet godina.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare