Published On: Sri, stu 7th, 2018

ZDŽ Bošnjačke ‘građanske’ stranke pokušavaju izbaciti Hrvate iz formiranja vlasti

Od pet županija s bošnjačkom većinom, Hrvati svoje predstavnike mogu izabrati samo u ZDŽ-u. U BPŽ-u nikada nisu mogli imati svoje legitimne predstavnike jer ih nikada tamo nije ni bilo. Koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, koju predvodi HDZ BiH, u Zeničko-dobojskoj županiji po prvi put uzela je tri mandata u županijskoj Skupštini i dobila je oko 90 posto glasova hrvatskog biračkog tijela u ovom dijelu Federacije.

Unatoč tome, nije sigurno hoće li ova politička opcija biti dio buduće vlasti u ZDŽ-u, a kako nam je rekao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH ZDŽ-a Ivo Tadić, tzv. građanske stranke ne žele razgovarati s hrvatskom stranom, piše Večernji list BiH.

Poziv stigao od SDA

– Nas je na pregovore zvao samo SDA, dok opcija koju vode SDP, DF i ostali nije pokazala zanimanje za razgovor s hrvatskom stranom. Oni bi to vjerojatno do sada objavili i službeno, ali čekaju što će se dogoditi na višim razinama vlasti. Mi smo sa SDA postigli dogovor pod kojim uvjetima možemo ući u koaliciju, ali SDA, Stranka za BiH i mi imamo 15 zastupnika u Skupštini ZDŽ-a. Za novu vlast potrebno je 18 zastupnika i vidjet ćemo može li ova opcija skupiti još tri ruke – rekao je Tadić za Večernji list. Inače, SDP i još šest bošnjačkih stranaka pokušavaju formirati većinu u ZDŽ-u bez SDA i legitimnih predstavnika Hrvata. Oni bi trebali dijeliti deset ministarstava u Vladi ove županije. Postavlja se pitanje koliko jedna takva vlast može biti stabilna. Hrvatski predstavnici poručuju kako su Hrvati u ZDŽ-u pokazali kako mogu birati svoje predstavnike, ali je pitanje kakav će biti bošnjački stav prema Hrvatima. Ako HDZ BiH i njegovi partneri ne budu sudionici vlasti, lako je moguće da Hrvate u ZDŽ-u zadesi sudbina Hrvata u Tuzlanskoj, Sarajevskoj ili Unsko-sanskoj županiji gdje više ne mogu birati svoje legitimne predstavnike.

Hrvati i bošnjački partneri

Od pet županija s bošnjačkom većinom, Hrvati svoje predstavnike mogu izabrati samo u ZDŽ-u. U Bosansko-podrinjskoj županiji Hrvati nikada nisu mogli imati svoje legitimne predstavnike jer ih nikada tu nije ni bilo. Sličan je slučaj s predstavnicima Bošnjaka u Zapadnohercegovačkoj županiji. Ali to nije slučaj u USŽ-u, TŽ-u i SŽ-u. Hrvati su ranije u tim županijama imali kapacitet birati svoje predstavnike, ali politika Bošnjaka je rezultirala masovnim iseljavanjima hrvatskog naroda s ovoga prostora i oni više ne mogu biti politički čimbenik. Osobito je poražavajuće to što Hrvati u Sarajevu ne mogu izabrati političke predstavnike, nego im to čine Bošnjaci, što samo govori kakva je etnička slika glavnog grada BiH. Samo je pitanje hoće li u tim županijama vlast činiti SDA i njihovi partneri ili “građanske” stranke.

S druge strane, u većinski hrvatskim županijama ne pomišlja se na samostalno formiranje vlasti, nego se traže partneri između bošnjačkih stranaka. HNS, odnosno HDZ BiH, već ranije je pozvao stranke pobjednike kod Bošnjaka i Srba da što prije otvore pregovore o formiranju vlasti na svim razinama u BiH. – Svaki narod treba crpiti svoja prava i nadam se kako će bošnjački partneri to uskoro prihvatiti – zaključio je Tadić./HMS/