Subota, 25 svibnja, 2024

TO OVAKO ZA JAVNOST Kocijančić: EU se neće mješati u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine

Must Read

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton i državna tajnica SAD-a Hillary Clinton posjetit će od 29. listopada do 2. studenog Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.
Clinton i Ashton, kako je planirano, održat će sa članovima Predsjedništva BiH zajednički sastanak na kojem će poslati jasnu poruku o jedinstvenoj i suverenoj BiH i njenom euroatlantskom putu, potvrdila je za “Avaz” Maja Kocijančić, glasnogovornica Catherine Ashton.
– Politički lideri bit će upozoreni da nastave s reformama koje su nužne ne samo za europski put nego i za samu državu i njene građane. Umjesto da gube vrijeme, lideri se moraju okrenuti ka ispunjavanju uvjeta iz Mape puta – kazala je Kocijančić.
Govoreći o krizi vlasti, Kocijančić je navela da je stav EU da se ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali će vlasti biti upozorene da preuzmu odgovornost za napredak BiH ka EU.
U izjavi za medije je Victoria Nuland), jedna od glasnogovornika State Departmenta, navela je da će Clinton otputovati na Balkan kako bi “demonstrirala trajni američki interes te opredijeljenost i podršku Balkanu na putu ka punopravnom članstvu u europsku i euroatlantsku zajednicu”.
Nuland je najavila da će Clinton i Ashton zajedno posjetiti BiH, Srbiju i Kosovo.
– U Sarajevu će njih dvije istaći urgentnost potrebe da stranački lideri služe narodu BiH te da provedu neophodne reforme. Sa svoje strane, one će naglasiti neupitnost opredjeljenja međunarodne zajednice kada je Daytonski sproazum u pitanju – kazala je Nuland.
Kada su u pitanju posjete Beogradu i Prištini, uz bilateralne teme, dvije dužnosnice ponovit će riješenost EU i SAD-a da Srbija i Kosovo nastave graditi odnose na temeljima dosadašnjih sporazuma te da napreduju u dijalogu. Europska unija i SAD žele ohrabriti obje strane da naprave sasvim konkretne korake na temelju kojih će svaka od zemalja bilježiti konkretan napredak na vlastitom putu ka EU.

– U Tirani će tajnica Clinton naglasiti solidarnost saveznika NATO-a s Albanijom, a u povodu 100 godina neovisnosti ove zemlje, ona će u Skupštini Albanije održati govor u kojem će naglasiti potrebu za većom političkom suradnjom i vladavinom zakona – kazala je Nuland.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -