Published On: Ned, kol 14th, 2022

Tko su vlasnici “hrvatskih medija” i zašto je tim stranim “investitorima” toliko stalo do kontrole Hrvata?

Posao ide ovako. Medijska kuća godinama ulaže kapital u jačanje svog utjecaja u nekoj zemlji. S vremenom postaje  toliko jaka da može promijeniti vlast u nekoj zemlji, recimo zemlji koja se opire prodaji neke javne tvrtke ili vlast u toj zemlji nije nagodna globalističkim režimima,

 Naručitelj rušenja vlasti u nekoj zemlji kupuje usluge te Tv kuće , potom na Facebooku naručuje podjelu objava te TV kuće, istovremeno na Facebooku povećava doseg objava svoje stranke favorita (Dobar primjer je Možemo u Hrvatskoj)

Režimska partija dolazi na vlast kao “oporba”. I provodi sve ono što ranija vlast nije htjela uraditi.

Medijska tvrtka koja je godinama poslovala u minusu, ulažući samo u svoj utjecaj, preko noći masno profitira.

Pitanja vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu pretvara se u prvorazredno pitanje legitimiteta demokratskog poretka. Iako ta tema, razumljivo, službeno ne postoji, stotine tisuća građana na društvenim mrežama svakodnevno izražavaju svoje negodovanje pristranim izvještavanjem većine mainstream medija koji gotovo više i ne skrivaju vlastite agende, sve redom usmjerene na ostvarenje paprenog profita – prenosimo jedan stariji članak Focusonline.eu.

Većina građana shvaća da su mediji postali produžena ruka biznisa i da je glavni cilj medija postala isključivo zarada, a ne informiranje javnosti uz održivo poslovanje. Kada u medijskom biznisu zarada postane isključivi cilj tada se stvarnost mora prilagoditi potrebama tržišta, a informacije filtrirati, oblikovati i usmjeravati u željenom smjeru. Hrvatski mainstream mediji danas su upravo produkt takvih procesa gdje se u utrci za reklamama i marketinškim budžetima stvarnost tj. narativ o toj stvarnosti oblikuje do te mjere da ona sve manje liči na ono što građani primjećuju vlastitim očima.

Analizom strukture vlasništva nakladnika medija u Republici Hrvatskoj uočava se da su sve tri vodeće komercijalne televizije u Republici Hrvatskoj (dvije nacionalne i jedna kablovska) u vlasništvu tvrtki iz Luksemburga i Savezne Republike Njemačke.

Također se uočava da je vlasnik 9 hrvatskih news portala tvrtka iz Savezne Republike Njemačke, vlasnik 4 news portala tvrtka iz Republike Austrije, vlasnik 2 news portala tvrtke iz Velikog Vojvodstva Luksemburg te vlasnici 2 news portala tvrtke iz Republike Slovačke. Dodatnih 8 news portala u vlasništvu je obitelji Hanžeković, a 1 news portal u rukama propalog medijskog tajkuna Ninoslava Pavića.

Izvlačenje milijuna kuna iz Hrvatske bez oporezivanja

O interesima trenutnih vlasnika domaćih medija najbolje govori slučaj Nove TV. Vlasnik Nove TV i njen jedini dioničar je tvrtka SLOVENIA BROADBAND S.Á R.L., sa sjedištem u Luksemburgu, na adresi Rue Edward Steichen 2., Luksemburg. U Nadzornom odboru Nove TV sjede Viktorija Boklag iz Milana, Italija, Željko Batistić iz Milana, Italija i Aleksandra Subotić iz Beograda, Republika Srbija. Tvrtka SLOVENIA BROADBAND vlasnik je i News portala Dnevnik.hr. Nitko od tih ljudi nema nikakve veze s Hrvatskom.

Pravi vlasnici Nove TV kriju se iza tvrtke United Group registrirane u Amsterdamu, a njeni suvlasni su srpski poduzetnik Dragan Šolak i britanski investicijski fond BC partners. Šolakove kompanije poznate su po skandalima u borbi za prevlast na tržištima Jugoistočne Europe, a sklone su zaobilaženju pravila i izbjegavanju plaćanja poreza.

Dokumenti Malta Filesa, koji su u posjedu Europske istraživačke suradnje (EIC) 2017. godine su pokazali kako vlasnik Nove TV izbjegava plaćanje poreza u Hrvatskoj, u kojoj su u jednoj godini Hrvatski Telekom, Iskon i VIPnet, United Media Grupi platili 6,7 milijuna eura za televizijska prava. Taj novac je bez plaćanja poreza u Hrvatskoj završio na tajnim računima United Media Grupe na Cipru i u Lihtenštajnu.

United grupa se, naime, kroz svoju tvrtku United Media bavi i distribucijom sadržaja drugim kabelskim mrežama (Sport klub kanali, Grand, Cinemania, N1), a prava za emitiranje tih kanala hrvatski su kabelski operateri (HT, Iskon, A1) plaćali na maltešku adresu jedne od podružnica United Grupe. Budući da Malta nije porezna oaza, već članica EU, s kojom Hrvatska ima sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, porez plaćen u La Valetti (35 posto) računa se kao da je plaćen u Hrvatskoj. No, Malta ima zanimljivu odredbu da stranim tvrtkama koje su kod njih samo registrirane i “papirnato” prisutne, vraća 85 posto poreza, što znači da United grupa ondje zapravo plaća samo 5 % dobiti.

Nakladnici medija proizvode javno mnijenje

Suočeni s ovakvim podacima, sve više građana više ne nalazi opravdane razloge niti dokaze za uvjerenje da ijedna od ovih stranih tvrtki obavlja medijsku poslovnu djelatnost u Republici Hrvatskoj za potrebe istinitog i objektivnog izvještavanja građana Republike Hrvatske, a u svrhu izgradnje prosperitetnog demokratskog društva. Istovremeno, jedini relevantni domaći vlasnik medija, obitelj Hanžeković ima direktne financijske interese budući da si medijskim biznisom osigurava unosne multimilijunske poslove u sektoru naplate i ovrha nad građanima.

Svi dokazi, oni empirijski i oni anegdotalni, upućuju ma činjenicu da vlasnici, nakladnici medija u Republici Hrvatskoj proizvode javno mnijenje i utječu na demokratske i političke procese u skladu sa svojim financijskim ili političkim interesima.

Prikazana struktura vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj dovodi u pitanje sam demokratski poredak, s obzirom da se političke opcije čiji politički programi odudaraju od smjera koji odgovara financijskim interesima vlasnika nakladnika medija suočavaju s pristranim i neobjektivnim izvještavanjem, ignoriranjem i marginalizacijom.

Takvo postupanje stranih privatnih tvrtki nije začuđujuće, jer je cilj medijskog biznisa ostvarivanje profita, no, takvo njihovo postupanje diskvalificira njihove zaposlenike od mogućnosti da budu tretirani kao novinari, u smislu posrednika u demokratskom procesu i objektivnih tumača političke i društvene stvarnosti. Upravo suprotno, zaposlenici tih privatnih tvrtki u svjetlu novog poimanja medijskog biznisa mogu biti tretirani isključivo kao PR djelatnici čija se djelatnost svodi na ostvarivanje ranije zacrtanih ciljeva vlasnika tvrtke, zaključuje Focusonline.eu./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Ja se zovem Sanja Vulić, iz Dvora na Uni i ja sam dete iz kolone. Mora najranija sećanja su iz momenta kad počinje maltretiranje Srba koji su tad bili većinski narod u Dvoru na Uni. Plašeći se da ne doživimo sudbinu njegovog deda Laze koji je ubijen 1945. snajperom, otac nas je poslao u šumu. Potom smo doneli odluku da se vratimo i borimo se za naše ognjište. Nismo nikoga uvredili, učinili ništa nažao. Dolaskom tamo, dočekuje nas isto. Zvuk topova, bombardovana rafinerija u Sisku, pucnji.
Sećam se samo dok sam čekala i gledala u nepreglednu kolonu traktora, automobila i motokultivatora.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Ja se odazivam na musliman-po,tu,rica i jako sam pokvaren i izdajnički nastrojen kao i moji kršćanski preci koji su promijenili vjeru za večeru.. Svi znate al eto.. 😁

FAŠIZAM JE KRŠĆANSKI PROIZVOD
FAŠIZAM JE KRŠĆANSKI PROIZVOD
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom RS-a s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su tada za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina.

FAŠIZAM JE KRŠĆANSKI PROIZVOD
FAŠIZAM JE KRŠĆANSKI PROIZVOD
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

ZNAMO… SVI….
A I NAUKA O GENETICS DOKAZALA…
ŠTA SU TURCI MIJENJALI UZ VEČERU…. 500 GODINA.
….. SVI VI IMATE OGLEDALO I ONI POSRBLJENI…
… I ONI PORVAĆENI

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

..trgovac laže sa osmjehom žena sa suzama ali nitko krupno ne laže kao pooture…😁

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Ja se danas zovem izmetbegović, al znam da mi se dida prezivao Živković iz Smedereva, znam da sve mi po,tur,ice znamo naša prezimena ali šutimo i krijemo jer nas je stid samih sebe, jer ne znamo što smo, ni tko smo, niti gdje idemo.. Ništa nam nije jasno.. 😁

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

😁