Tko su i čime se bave Putinove kćeri kojima su uvedene sankcije

SAD je uveo sankcije protiv dvije kćeri ruskog predsednika Vladimira Putina, o kojima se u ruskoj i međunarodnoj javnosti jako malo zna, dok američko Ministarstvo financija tvrdi da veliki dijelom Putinovog osobnog bogatstva upravljaju upravo članovi njegove obitelji.

Obje kćeri su iz Putinovog braka s Ljudmilom Putinom, bivšom stjuardesom ruskog Aeroflota, kojom se oženio 1983. i od koje se razveo tri desetljeća kasnije, prenosi američki Nacionalni javni radio (NPR) iz Washingtona.

Starija kći, Marija Vladimirovna Voroncova, poznata je pod nekoliko imena, udato prezime joj je Fassen po suprugu Joritu Jostu Fassenu, nizozemskom biznismenu, koji je, kako navodi BBC, svojevremeno radio za ruski Gazprom. Vjeruje se da su se njih dvoje razveli. Često je zovu i Marija Putina.

Marija Voroncova, rođena 1985. godine, pedijatrijski je endokrinolog i genetičar, navodno radi u Centru za endokrinološka istraživanja u Moskvi, iako je, kako navodi BBC, jedina liječnica u tom centru čija slika nije na internet stranici institucije. Ona je bila i predsjednica Ruskog udruženja mladih endokrinologa. Govori engleski, njemački, francuski i nizozemski.

“Voroncova vodi programe koje financira država i koji su dobili milijarde dolara iz Kremlja za genetska istraživanja, a koje osobno nadgleda Putin”, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Voroncova se bavi i biznisom, a po navodima BBC-ja, suvlasnica je kompanije koja “sudjeluje u realizaciji najveće privatne investicije u ruskom zdravstvu”.

Mlađa kći Katerina Vladimirovna Tihonova rođena je 1986. godine u Nemačkoj, dok je Putin tamo boravio kao službenik nekadašnje sovjetske tajne službe KGB. Američko ministarstvo financija tvrdi za nju da je sada menadžerica u sektoru tehnologije i da radi za vladu i obrambenu industriju.

Agencija Bloomberg je 2015. godine izvijestila o osnivanju 1,6 milijardi dolara vrijednog novog ruskog start-up inkubatora i znanstveng centra, blizu Moskvoskog sveučilišta, i da će na čelu te ustanove biti Putinova kći. U to vrijeme ona je bila šefica Nacionalnog centra za intelektualno vlasništvo i članica ekonomskog savjeta Moskovskog okruga.

Kada je prošle godine govorila na Međunarodnom ekonomkskom forumu u Sankt Peterburgu, ruskoj varijanti Davosa, predstavljena je kao zamjenica direktora Instituta za matematička istraživanja na Moskovskom sveučilištu. Tihonova je, kako prenosi NPR, bila udata za Kirila Šamalova, deoničara jedne ruske petrokemijske kompanije i sina dugogodišnjeg Putinovog prijatelja.

Reuter je 2015. na osnovi jednog istraživanja procijenio imovinu bračnog para Tihonova-Šamalov na oko dvije milijarde dolara, prvenstveno zbog Šamalovove zarade na dionicama u petrokemiji. Posjeduju i vilu u francuskom mondenskom ljetovalištu Biarritzu koja vrijedi oko 3,7 milijuna dolara. Par se navodno rastao 2018. godine, prenio je NPR.