Published On: Pet, stu 21st, 2014

Tko se sve kandidirao za Lagumdžijina nasljednika?

Pripreme za izvanredni kongres Socijaldemokratske partije (SDP) BiH polako ulaze u završnu fazu, ali frakcijske borbe za preuzimanje stranke daleko su od završetka.

Mnogo je onih koji nakon izbornog poraza SDP-a žele preuzeti stranku. Frakcije koje je Lagumdžija svojim autoritativnim načinom vladanja držao pod kontrolom, sad su ojačale i vide svoju priliku u izvanrednom kongresu.

Tuzlanska i sarajevska struja, koju predvode Denis Bećirović i Damir Hadžić, smatraju se najjačima, ali ne treba podcijeniti ni aspiracije Nermina Nikšića i drugih. Dapače, upravo Nikšić se u mnogim krugovima spominje kao najizgledniji kandidat.

Sam Lagumdžija još uvijek se ne izjašnjava o izbornim favoritima pa je nepoznanica i njegov stav prema najozbiljnijim kompromisnim rješenjima uz čije bi se liderstvo pokušalo očuvati ugroženo jedinstvo SDP-a. To su najprije bivši tuzlanski gradonačelnik Selim Bešlagić i posljednji bh. predstavnik u Predsjedništvu bivše Jugoslavije Bogić Bogićević, piše Večernji list.

Obojica su bili vrlo kritični prema Lagumdžijinom načinu upravljanja strankom i nekim njegovim političkim potezima, ali zbog svog moralnog ugleda mogli bi biti prijelazno rješenje za predsjednika stranke.

Za predsjedničku dužnost je zainteresiran još jedan stari esdepeovac Nijaz Skenderagić koji se distancirao od stranke zbog Lagumdžije.

Od ishoda kongresa ovisit će i hoće li doći do dubljeg raskola u SDP-u i eventualnog stvaranja nove stranke socijaldemokratske orijentacije.
Do jučer ujutro kandidature za predsjednika SDP-a podnijeli su Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić, Slaviša Šućur, Bogić Bogićević, Denis Bećirović, Selim Bešlagić, Zukan Helez i Damir Hadžić.

Novi predsjednik SDP-a bit će izabran na izvanrednom kongresu 6. prosinca u Sarajevu.