Published On: Pon, stu 8th, 2021

Tko popušta: Dodik ili Escobar?

https://youtu.be/2nGuRq2RNRE

”Imao sam produktivan sastanak sa Miloradom Dodikom. Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je donio, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS, ali i one koje je najavio da će uraditi”, rekao je nakon što je održao sastanak i s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar

Poručio je da je najvažnija stvar koju su zajedno dogovorili i oko koje su suglasni ta da rata neće biti.

”To je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regije”, kazao je Escobar novinarima.

Druga stvar o kojoj su razgovarali jesu, kako je kazao, ekonomija i ono što Balkan ima.

”Balkan ima ekonomski rast, pa je prva stvar da BiH dijeli parametre ekonomskog rasta kao zemlje regije”, poručio je, između ostalog, Escobar.

Što se mora poštovati

Daytonski sporazum, ali i svi zakoni koje je nakon 1995. donio parlament BiH moraju se poštovati, a SAD će na tome dosljedno inzistirati, poruka je što ju je najvišim dužnosnicima prenio posebni američki izaslanik za zapadni Balkan

Željko Komšić novinarima je, nakon razgovora s američkim diplomatom, kazao kako tom prigodom nisu spominjane sankcije ali jest potreba za očuvanjem mira i poštivanjem ustava i zakona.

“Ohrabrujuća je izričita poruka Escobara da rata neće biti, a da sve što je Dayton bez suglasnosti SAD ne može biti promijenjeno”, kazao je Komšić.

Pojasnio je pritom kako se pod poštivanjem Daytona podrazumijeva i poštivanje svih zakona koje je po okončanju rata donio državni parlament, poput onih o obrani, pravosuđu i prikupljanju poreza i carina, a koje Milorad Dodik pokušava osporiti odnosno ovlasti za te politike ubuduće prenijeti s države na entitet Republiku Srpsku.

Umjetna kriza

Komšić kaže kako je Escobarova ocjena da je sve što se sada zbiva u  BiH “umjetna kriza”, no SAD će dobro paziti da se ništa od onoga što je definirano Daytonskim sporazumom ne ugrozi, uključujući tu pitanje granica u regiji. Posebni američki izaslanik, kako tvrdi Komšić, siguran je da Srbija neće podržati niti pratiti provedbu planova o kojima govori Dodik.

Ugrožavanje mira, kaže Komšić, nije opcija o kojoj treba ozbiljno razmišljati unatoč “budalama u regiji”.

“Ima li dovoljno budala u BiH i regiji? Svi smo se uvjerili da ima”, kazao je Komšić.

More i Džaferović

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je o razgovoru kako je najvažnijom doživio Escobarovu poruku da nitko nema pravo na jednostrano povlačenje iz već provedenih reformi.

“Ja se Dodikom nisam bavio, za mene je bitno da je Escobar rekao da nema niti može biti ikakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme. Sve što smo radili u proteklih 26 godina, radili smo sukladno Daytonu”, kazao je novinarima Džaferović.

Prenio je i kako je Escobar inzistirao na potrebi što bržeg ulaska država zapadnog Balkana u Europsku uniju, kao i na jačanju regionalne suradnje.

Kao i Komšić, i Džaferović to podupire no želio bi da se prije toga riješe otvorena pitanja, poput sporazuma o granicama s Hrvatskom i Srbijom kakve su bile u travnju 1992., bez razmjene teritorija i s jamčenjem prava pristupa BiH otvorenom moru.

Rata ne smije biti

Treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon susreta s Escobarom u sjedištu Predsjedništva BiH požurio u Istočno Sarajevo i tamo na svojoj konferenciji za novinstvo iznio svoju verziju poruka koje stižu iz Washingtona i svojih odgovora na to.

Suglasni su bili jedino oko toga da rata ne smije biti, no Dodik tvrdi kako je Escobaru prenio da ne odustaje od svojih planova po kojima bi vlada RS u roku od šest mjeseci predložila zakone kojima praktično proglašava nezakonitima oružane snage BiH, državno pravosuđe te Upravu za neizravno oporezivanje (UNO), koja ima zadaću prikupljati poreze i carine.

Kao mogući kompromis oko oružanih snaga BiH po prvi puta je spomenuo opciju po kojoj bi se smanjio broj vojnika, a s time i ukupni troškovi za obranu.

Za stol s Erdoganom

Dodikovo je tumačenje kako SAD vide Daytonski sporazum “u dinamičkoj formi”, a u RS-u ono što se zbivalo nakon 1995. vide kao otimanje ovlasti entitetima, na što ne žele pristati.

“Nećemo oklijevati nastaviti dalje s našim aktivnostima i to je jasno rečeno Escobaru”, tvrdi Dodik, koji je poruke što su ih nakon susreta s američkim izaslanikom poslali Komšić i Džaferović nazvao nevažnima.

Najavio je i kako će se ovog tjedna putovati u Tursku kako bi se tamo sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojega je nazvao “velikim liderom” u kojega ima povjerenje pa mu želi pojasniti stanje u BiH.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Primus
Primus
1 godina prije

čuj ko,hihihihihihihi….eno mile već ne govori o vojci RS.a i ukudanju OSBiH nego mu sad smetaju ka neke kvote koje nemoše da popuni u OSBiH

Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
1 godina prije

Pisi propalo 🙂 Dodik ce da malo blebece o tome, cak ce da nesto izglasa u skupstini, naravno glasace da se to desi za pola godine 🙂 Sve suplja. Da Dodik ima kapacitet uraditi to, on bi to uradio vec jucer 🙂

Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
1 godina prije

Govori, ali ti ne čitaš.
Btw, ko je ono govorio o stotinjak tenkova i 200 000 vojnika?

Primus
Primus
1 godina prije

On je upitao gdje je nestala priča o vraćanju nadležnosti.
– Zar to nije trebalo biti na stolu? Кako to da je u prvom planu razgovora bilo očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kako je zvanično saopšteno? Кako to da će Dodik sačuvati mir ako nam danima priča o “odlučnim” jednostranim odlukama koje, svi znamo, druga strana nikako neće mirno prihvatiti niti na to pristati, po cijenu sukoba?! I ko onda ovdje zvecka oružjem – upitao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

A oj slobo salji nam salate bice mesa bice nesa k.at cemo Hrvate…

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

mozete nam samo popusiti malo , A SALATA BJESE PUNO GORKA ;VJEROVATNO SPRICANA hahahahahaha GUBO !!!!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Sam Daytonski MIROVNI sporazum i uređenje BiH je u suštoj suprotnosti sa “građanskom” BiH za koju se zalažu bošnjački političari i njihove “ulizice”

Hadži Murat
Hadži Murat
1 godina prije

Iza dodika stoji sila koja ulaže 700 milijardi dolara godišnje u vojsku HAHAHAHAHAHA.
Prrrrrccc

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Hadži Murat
1 godina prije

Ulažu oni u svoje džepove. Privatne firme čiji su oni vlasnici dobiše tendere i pojedoše tih 700. Cijene su napucane. Sve je 10x skuplje nego što vrijedi. To če ih i uništiti.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Pametnij popušta ..

Dunja
Dunja
1 godina prije

Dug tekst. Nisam čitala.

Milano
Milano
1 godina prije

Vidim po nekim komentarma Eskobarove izjave, da “gradžani” pojma nemaju o čemu se radi. Dakle, anestezija je uspjela, i operacija može početi.