Published On: Pon, ruj 4th, 2017

Tko je žestoki gradišćanski biskup koji udara po političarima i zaziva lustraciju

Nakon što je u nedjelju poručio da Hrvatska ne smije biti zarobljena prošlošću te da su potrebni zajedništvo i dijalog, mišljenje biskupa gradišćanskih Hrvata Egidija Živkovića naišlo je na odobravanje političara koje je u istoj poruci upitao kada će provesti lustraciju. Tportal donosi portret biskupa koji poziva na toleranciju, ali i suočavanje s povijesnom istinom

Austrijski biskup i teolog Egidije Ivan Živković (njem. Aegiduis Johann Zsifkovics) rođen je u gradišćanskom Novom Gradu (Guessing) 16. travnja 1963. godine, a odrastao je u Stinjačkom Vrhu (Hackenberg), u kojem je i završio osnovnu školu. Filozofiju i bogosloviju studirao je u Beču i Zagrebu, a za svećenika se zaredio 1987. godine.

Nedugo nakon zaređenja Živković postaje tajnik ondašnjega biskupa Željeznoga Štefana Lászlóa, nakon čega odlazi na daljnje studije u Rim te doktorira crkveno pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Po povratku, 1992., Živković službuje kao vicekancelar, a potom i kancelar biskupskoga ordinarijata u Željeznom (Eisenstadt), a istodobno obavlja dušobrižničku službu u župi Prodrštof (Wulkaprodersdorf), dok dvije godine kasnije preuzima vodstvo Odsjeka za hrvatsku jezičnu skupinu u biskupskoj kuriji Željeznog, kao i uredništvo biskupske revije gradišćanskih Hrvata Glasnik.

Pet godina kasnije omiljeni duhovnik gradišćanskih Hrvata postaje generalni tajnik Austrijske biskupske konferencije.