Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Tko će glasati za smjenu nezakonite federalne vlasti?

Must Read

Premda to službeo nije potvrđeno, pretpostavka da će Lijanovićeva Narodna stranka radom za boljitak biti dio bošnjačke kvote u Federalnoj vlasti, koju smo od početka najavljivali, po svemu sudeći je dio dogovora Čovića i Lagumdžije.

Predsjedništvo HDZ BiH, zauzelo je stav da stranke koje nisu dio većinske izborne volje Hrvata, koji su uz sto susdjelovali u državnom prevratu u Federaciji kojim je uspostavljena nezakonita vlast u F BiH ne mogu biti u “hrvatskoj kvoti” u federalnoj vlasti, odnosno biti na pozicijama koje su po Ustavu F BiH predviđene za predstavnike Hrvata. No, prdsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavom da je stvar bošnjačkih stranaka tko će biti njihovi predstavnici u vlasti, te da se Hrvati u to neće mješati ostavio je otvorenu mogućnost da Lijanovići budu dio federalne vlasti, ali ne kao predstavnici Hrvata.

Lijanovići su SDP-u potrebni, jer im od njih ovise tri kantonalne vlade, a novoj parlamentarnoj većini SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. koji imaju 56 zastupnika u Zastupničkom domu da bi dosegli dvotrećinsku većinu, potrebnu za pokretanje procedure za smjenu nezakonito izabranih predsjednika i dopredsjednika F BiH Živka Budimira i Mirsada Kebe. Njih dvojica, naime, najavili su kako ne namjervaju podnijeto stavke, a nova parlamentarna većina ne želi ih na tim pozicijama, jer njihove stranke nisu dio parlamentarne većine. osim toga mjesto predsjednika Federacije pod dogovoru Čovića i lagumdžije treba zauzeti predstavnik Hrvata, kandidat dva HDZ-a, odnosno, najvjerojatnije kandidat HDZ BiH, kao jače stranke u hrvatskoj koaliciji.

Čim Nermin Nikšić, sljedećih dana, a moguće već sutra, razriješi dužnosti federalne ministre čije bi pozicije trebali zauzeti kandidadzti SBB-a i dva HDZ-a, to razriješenje će morati potvrditi Zastupnički dom federalnog parlamenta. Za razriješenje će glasati zastupnici SDP-a, SBB-a, dva HDZ-a i Lijanovićeve stranke, ukoliko širokobriješki mesar pristane na ponuđenu poziciju u federalnoj vlasti, što je ukpno 61 zastupnik. Nova parlamentarna većina, po svemu sudeći računa i na podršku po jednog zastupnika A-SDA i DNZ-a, stranaka koje su koalicijski partneri SDP-a u Unskosanskom kantonu, te Dodikovog SNSD-a. No, tko su 65 i eventualno 66 zastupnik, koji bi osigurao dvotrećinsku većinu novoj koaliciji, na koje računaju Čović i Lagumdžija? Špekulira se kako bi to mogli biti nezavisni zastupnici Safet Halilović i Spomenka Mičić, bivši visoki dužnosnici SBiH, koji su nedavno isključeni iz te stranke ili netko od “prebjega” iz SDA.  (R. I. / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ulaz u sarajevsku džamiju išaran riječju “širk”: Pripadnici radikalnog učenja islama postaju sve netolerantniji prema umjerenim vjernicima!?

  Nepoznati vandali su jutros u naselju Bistrik u Sarajevu išarali turbe "Sedam braće", piše portal Klix. Kako se vidi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -