Published On: Sat, Dec 28th, 2013

Tko bi mogao biti novi direktor državne televizije?

Politički dogovor uoči izborne godine je potvrđen. Budući da od dugoobećavanog kanala na hrvatskom jeziku neće biti ništa, križaljkom je mjesto direktora BHT-a “dano” HDZ-u BiH.

Nakon smjene, odnosno sporazumnog razlaza s Marijom Pejićem, kojeg HDZ-ovci kao “sarajevskog Hrvata” nisu mogli progutati na ovoj poziciji te su oduvijek željeli da na ovoj poziciji bude njima blizak Hrvat iz Hercegovine, istječe i rok za Oliveru Dodig, koja obavlja funkciju v. d. direktorice po nalogu generalnog direktora BHRT-a Muhameda Bakarevića, piše Dnevni list.

Raspisivanje natječaja očekivalo se još unatrag nekoliko mjeseci, no on je raspisan tek 12. prosinca, a u sarajevskom “sivom domu” spominju se imena nekoliko izglednih kandidata, odreda bliskih Draganu Čoviću.

Šefovima HDZ-a BiH i SBB-a BiH, Draganu Čoviću i Fahrudinu Radončiću u dogovoru sa šefom SNSD-a Miloradom Dodikom, koga ta televizija ne zanima previše osim kad je riječ o pretplati i marketinškom kolaču, “prepušten” je BHT, čiji se utjecaj vidi i u izvješćivanjima o njima i njihovim strankama.

Sam generalni direktor Muhamed Bakarević, čija je riječ kod kadroviranja neprikosnovena, nekad je bio direktor Radončićevog Dnevnog avaza, a blizak je i dopredsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Prva osoba koja se u novinarskim krugovima spominje je urednik Večernjeg lista – izdanje za BiH Jozo Pavković, više nego blizak prijatelj šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, posebno jer je odnedavno članica Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz hrvatskog naroda njegova zamjenica Valentina Rupčić.

Napomenimo kako Upravni odbor, osim što imenuje i razrješava generalnog direktora, daje i suglasnost na imenovanje direktora BHR1, direktora BHT1, rukovoditelja Glazbene produkcije i urednika programa, tako da Pavković, odnosno Čović ovdje već ima jedan siguran glas, posebno nakon posljednjih “lomova” koalicija na političkoj sceni, piše Dnevni list.

Kao jedan od kandidata za ovu poziciju odavno se spominje i Mario Vrankić, u Hercegovini poznat kao dugogodišnji voditelj emisije “Dobar, loš, zao” lokalne televizije HTV Oscar C koja je emitirana i u Mreži Plus. No, Vrankić je još poznatiji kao blizak prijatelj šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića koji mu je, kao i brojni istaknuti HDZ-ovci, bio rado viđen gost u emisiji, a tijekom predizbornih i brojnih drugih skupova u organizaciji HDZ-a Vrankić je često bio i “animator i voditelj programa”.

On je 20. lipnja ove godine “doveden” na mjesto šefa dopisništva BHT-a u Mostaru koje je dugo vremena bilo upražnjeno nakon prelaska Ivana Pavkovića na televiziju Al-Jazeera.

I ranije se spominjao njegov prelazak na javni servis, konkretno FTV, no glavna prepreka bila mu je ta što nije imao potrebne uvjete, odnosno završen fakultet. Je li u međuvremenu diplomirao, nije poznato, no mostarska i sarajevska “čaršija” i novinarski krugovi, pak, spekuliraju kako mu je pozicija u Mostaru “prijelazni poslovni angažman” na putu prema Sarajevu, posebno jer Pavković i nije pretjerano zainteresiran zamijeniti ugodnu fotelju u Večernjaku s vrućom foteljom u “Sivom domu”, koja je navodno sigurna tek šest mjeseci, jer se spominjao i “probni rad”.

Sam Vrankić je ljetos, kad se počelo govoriti o novom direktoru BHT-a, za Dnevni list kazao kako takve najave ne bi uopće komentirao niti o tome spekulirao.

“Radim ovdje u Mostaru kao šef dopisništva BHT-a od 20. lipnja i to je to”, kazao je tada Vrankić. Potrebna je prijava najmanje tri kandidata na natječaju nakon kojeg se čeka konačna odluka Upravnog odbora BHRT-a.

Kao treća osoba u igri je navodno i sadašnji zaposlenik FTV-a Bakir Hadžiomerović koji navodno ne bi imao ništa protiv eventualnog prelaska na BHT.

No, ako se zna kako je pozicija direktora BHT-a “hrvatska”, moguće je i da će se njemu, zauzvrat za dodatnu potporu bošnjačkih ruku, u toj kombinatorici “dati” druga, zadovoljavajuća pozicija na nekoj javnoj televiziji.

Bljesak