Published On: Sat, Dec 28th, 2013

Prema Lagumdžiji jedino loše u SDP-u u protekloj godini je Željko Komšić

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) će dati sve od sebe da iduća godina bude drugačija i bolja“, kazao je danas na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija.

Mi smo jedina multietnička stranka u BiH koja ima snage da predstavlja sve ljude”, istakao je.

Također, podcrtao je da se SDP osjeća “odgovornim za stanje u ovoj zemlji mnogo više nego što to nekada izgleda, ali ipak mnogo manje od onih koji bježe od odgovornosti”.

Prije svega smo odgovorni što nismo imali više od 17 % glasova na prošlim izborima i što smo preuzeli na sebe teret odgovornosti kao da smo apsolutni pobjednici izbora. Mi jesmo odgovorni za Elektroprijenos jer su se sedam godina na računu ove kompanije akumulirale novce koje nisu iskorištene ni za kupovinu novog šarafa. Mi smo za to odgovorni kao i za činjenicu da nemamo implementiranu presudu “Sejdić-Finci”. Odgovorni smo što smo zaustavili 1. i 10. listopada pripremljeni plan dijela međunarodne zajednice, SDA i HDZ-a BiH o podjeli BiH. Zaustavili smo njihove karte u kojima je jedino pitanje bilo gdje će Unsko-sanska županija, a gdje Posavska i što će biti sa Središnjom Bosnom”, elaborirao je Lagumdžija.

Identificirao je i krivce za neblagovremeno donošenje proračuna: Demokratska fronta, SDA i SDS, za koje je rekao da su kreatori politike “što gore to bolje”.

Odgovarajući na pitanje da li će SDP, ukoliko situacija to bude diktirala, koalirati s Demokratskom frontom BiH, Lagumdžija je ponovio da “poziva sve na suradnju na pravim i konkretnim projektima”.

Osvrnuo se i na listu, kako je kazao “top 100 proračunskih kraljeva” te podcrtao da na toj listi postoji , samo jedan član SDP-a, ali bivši, misleći naravno na Željka Komšića.

Kao najveće uspjehe SDP-a u protekloj godini, između ostalog, istaknuo je ekspanziju gradnje autoputova, set zakona iz domena zdravstva, preporod namjenske industrije, zahvaljujući promjeni politike i Zakon o prijevremenom povoljnom umirovljenju.

Bljesak