Published On: Pon, lip 3rd, 2013

TISUĆE PRIVEDENIH: I ‘Sulejman Veličanstveni’ ruši Erdogana

Deseci tisuća Turaka izašli su u nedjelju ponovno na ulice četiri najveća turska grada i sukobili se s policijom trećeg dana najžešćih prosvjeda protiv vlade posljednjih godina.

Prosvjedi u nedjelju nisu bili nasilni kao u protekla dva dana, a policija je uporabila suzavac u nastojanju da rastjera stotine ljudi s trga Kizilay u Ankari. Slični su sukobi izbili i u Izmiru i Adanu, trećem i četvrtom turskom gradu po veličini.

Turski glumac Halit Ergenc, poznatiji kao ‘Sulejman Veličanstveni’ zajedno sa suprugom Berguzar Korel priključio se tisućama demonstranata u Istanbulu koji izražavaju nezadovoljstvo protiv ambicioznih planova vlade Recepa Tayyipa Erdogana.

Poznati glumac je s demonstrantima napravio živi štit kako bi se obranili od nasilne policije koja ih je napadala suzavcima i vodenim šmrkom.

Na svojoj Facebook stranici Halit svakodnevno objavljuje vijesti vezane za prosvjed, te mu nikako nije jasno kako Erdogan može uništiti stogodišnji park.

Atmosfera je bila vedrija na istanbulskom trgu Taksim, gdje su neki demonstranti skandiranjem tražili ostavku premijera Erdogana, dok su drugi plesali i pjevali.

Nazočnost policije nije bila uočljiva, a kasnije je došlo do sukoba policije i demonstranata blizu Erdoganova ureda, izvijestila je agencija ANSA.

Turska je policija uhitila više od 1700 osoba tijekom prosvjeda protiv vlade posljednja četiri dana u Istanbulu, Ankari i desecima drugih gradova“, rekao je ministar unutarnjih poslova Muamer Guler. Veći dio privedenih, dodao je ministar, potom je pušten na slobodu, prenijela je agencija Anadolija. Po ministru, u posljednja četiri dana u cijelog Turskoj održano je 235 prosvjeda.

Mirni prosvjedi građana zbog urbanističkog projekta po kojem bi se na mjestu parka Gezi, uz trg Taksim, izgradio trgovački centar, pretvorili su se u petak u žestoke prosvjede policije i demonstranata koji su se nastavili i u subotu, sve dok se policija nije povukla.

Demonstranti su također optužili Erdoganovu vladu da želi “islamizirati” tursko društvo, pošto je vlada nedavno donijela zakon o ograničavanju konzumiranja i prodaje alkohola.

Još u petak navečer prosvjedi koji su počeli u Istanbulu proširili su se na druge gradove kao što je Izmir, Antalya i Ankara, gdje se policija sukobila s demonstrantima koji su htjeli u povorci krenuti prema parlamentu.

Turske vlasti nisu objavile službene informacije o stradalima, a Amnesty International je u petak izvijestio da su dvije osobe poginule, a više od tisuću je ozlijeđeno, izvijestila je agencija AFP. Erdogan je izjavio da prosvjedi nemaju veze s planovima gradnje.

“Oni su potpuno ideološki”, rekao je u razgovoru koji je emitirala turska televizija.

“Glavna opozicijska stranka koja poziva na otpor u svakoj ulici izaziva ove prosvjede… Riječ je o mojoj vladajućoj stranci, meni i dolazećim lokalnim izborima u Istanbulu i nastojanju da stranka AK tu izgubi glasove”.

Erdogana, koji se u nedjelju na televiziji pojavio po četvrti put u posljednjih 36 sati, opravdao je ograničenja upotrebe alkohola brigom za zdravlje ljudi.

“Želim da znaju da želim da je ograničenja zbog njihovog zdravlja… Tko god pije alkohol, alkholičar je”, rekao je.

Glavna opozicijska stranka, Republikanska narodna stranka (CHP), odbacila je tvrdnje da orkestrira nerede i za njih optužila Erdoganovu politiku, prenosi agencija Hina.