TISAK U EU: “Europski džihadisti nova opasnost za EU”

Kad je prije dvije godine oružana započela oružana pobuna u Siriji, nastala je tiha bojazan u EU da će i europski islamisti (europski državljani) krenuti u sveti rat. Međutim značajnih reakcija oko sprečavanja takvih  aktivnosti nije bilo. U međuvremenu se upravljanje tim problemom  izmaklo iz ruku. Navodno je više od 500 europskih islamističkih ratnika već u Siriji.

Danske novine Jyllands-Posten pišu o kampovima za treniranje mladih islamista iz Kopenhagena u Siriji gdje se opasni fundametalizam spaja sa spremnošću za kriminal. Još je gora i uznemirujuća opasnost, kad se ti mladi ljudi vrate u Dansku izučeni u rukovanju s oružjem i izradi aksplozivnih sredstava, potvrđuje prvi čovjek danske obavještajne službe.

Nisu samo Danci uznemireni, tu spadaju i Velika Britanija, Irska, Francuska, Njemačka i posebo Belgija koja slovi kao glavni liferant mladića koji idu u sveti rat u Siriji.

Njemačka vlada zabrinuta: Al-Qaida vježba njemačke džihadiste

Njemačka je vlada nedavno prvi put službeno potvrdila da i njemački džihadisti sudjeluju u ratu u Siriji te da njihov broj raste, javlja magazin Fokus. Vlada je zabrinuta za sigurnost u Njemačkoj, posebno kad se sagleda zbroj islamista iz cijele Europe. Oni će u Siriji steći sve moguće terorističke vještine koje bi po povratku u Njemačku naravno mogli upotrijebiti. “Njihov povratak nam stvara ogromne probleme”, priznaje šef Saveznog kriminalističkog ureda.

Dnevne novine Bild pozivaju se na tajni dokumenat iz kojeg proizlazi da se i njemački džihadisti treniraju u terorističkim kampovima Al-Qaide u Siriji u raznim tehnikama: bliska borba, rukovanje s ručnim i pješadijskim oružjem, izrada eksplozivnih sredstava i bombi. I što je najgore, Al-Qaida im daje konkretne upute za djelovanje nakon povratka u Njemačku i Europu gdje trebaju osnivati “autonomne terorističke ćelije” i sami birati ciljeve i sredstva za napade . Procjenjuje se da je 100 njemačkih džihadista već završilo takvu paravojnu obuku, a da ih je polovica već nazad u Njemačkoj. Deset ih je već u pritvoru, ostali se nadziru.

Lov na islamiste u Belgiji

Glavnu ulogu u vrbovanju maldih igrala je radikalna islamska organizacija Sharia4Belgium. Belgijske novine De Morgen navode izjavu jednoga stručnjaka za terorizam kako u Belgiji postoji ogroman potencijal božijih ratnika od kojih će se velika većina vratiti u Belgiju poptuno deziluzionirani i time postati zabrinjavajućom prijetnjom za mir i sigurnost. U Siriju su pošli s herojskim predodžbama i htjeli biti ratnici, ali su tamo najčešće upotrijebljeni kao stražari, radnici na barikadama ili topovsko meso.

Nedavno su se u Antwerpenu sastali gradonačelnici triju flamanskih gradova s belgijskim i izozemskim stručnjacima za sigurnost i vijećali o problemu mladih flamanskih muslimana koji idu u rat u Siriju, javljaju dnevne novineGazet Van Antwerpen. Donijeli su zajedničku odluku za “koordinirano djelovanje na tri razine”: škola, policija i džamije.

Kratko nakon sastanka uslijedila je racija upravo u ta tri grada. Kako javlja La Libre Belgique specijalci savezne policije pretražili su 48 stanova osumnjičenih islamista koji su vrbovali mlade islamske Belgijance za rat u Siriji. Šest je osoba uhićeno.

Ima li uopće umjerenih muslimana?

Potom je Belgijski radio objavio ozbiljan i upozoravajući komentar Gdje su prosvjedi umjerenih muslimana? Kako spriječiti mlade belgijske muslimane da postanu teroristi? Što s onima koji se iz rata vrate? Obično se tvrdi da je najveći dio muslimana u Belgiji miroljubiv. Ali ako je tako, onda su totalno zakazali, jer nema nikakvog protivljenja niti jasnog razgraničenja tih umjerenih od radikalnih muslimana!

Komentar poziva Izvršno vijeće muslimana, imame i obične vjernike da se jasno i glasno očituju da nemaju ništa zajedničko s ekstremistima i da takav način razmišljanja i radikalno tumačenje Kurana najdublje preziru. Trebali bi se zauzeti za otvoreni europski islam, za jednu modernu i umjerenu religiju u modernom demokratskom društvu – daleko od džihada, salafista i zastiranja žena. Ako to ne učine, onda to znači da islamiste toleriraju i prešutno odobravaju.

Propovjednicima mržnje nije nimalo teško. Dovoljno je samo proći kroz neke dijelove Brisela ili Antwerpena da bismo se uvjerili da je integracija neuspjela i propala. Naravno da je onima koji ne prihvaćaju naše demokratske vrijednosti teško se integrirati. Uvijet za to je nužna promjena razmišljanja, ali i institucije koje su odgovorne: od općine do savezne države, od roditeljske kuće do škole, od udruga do džamija.

Država mora kruto reagirati, zaključuje komentar.