Published On: Sub, lip 12th, 2021

Tijekom ronjenja završio u ustima grbavog kita i preživio

Amerikanac Michael Packard, koji već 40 godina radi na moru sakupljajući jastoge, nedavno se suočio sa situacijom opasnom po život kada ga je zamalo progutao grbavi kit.

Packard kaže da je ronio kad je završio u ustima morskog diva nedaleko od provincije Town u Massachusetts. Grbavi kit ga je ispljunuo, a Packard je zadobio lakše ozljede i iščašenje koljena.

Usprkos molbama supruge da pronađe drugi posao, on ne planira odustati od 40-godišnje karijere roneći uz Cape Cod.

Packard je rekao da su on i njegovi članovi posade odvezli svoj brod Ja’n J iz zaljeva Herring u petak ujutro, gdje su bili izvrsni uvjeti, s vidljivošću vode na oko 20 metara.

On je ispričao da je nakon skoka s broda u ronilačkoj opremi u vodu osjetio ovu ogromnu životinji i sve se smračilo.

Mislio je da ga je napao jedan od velikih bijelih morskih pasa koji plivaju u tom području, a onda se osvrnuo oko sebe i shvatio da životinja nema zuba.

– Onda sam shvatio: ‘O, Bože, ja sam u ustima kita i on me pokušava progutati. To je to, umrijet ću – kazao je.

Packard ističe da je u tom trenutku razmišljao o svojoj supruzi i dva sina, starosti od 12 i 15 godina.

Grbavi kit je odjednom isplivao na površinu i počeo odmahivati ​​glavom.

– Bačen sam u zrak, nakon čega sam ponovno pao u vodu. Bio sam slobodan i samo sam plutao. Nisam mogao vjerovati, ovdje sam da ovo ispričam – dodao je.

Njegov kolega iz posade je očajnički skenirao vodu kako bi pronašao mjehuriće te ga povukao natrag u čamac.

Vatrogasci iz provincije Town potvrdili su da su se odazvali pozivu u 08:15 sati po lokalnom vremenu da pomognu povrijeđenom Packardu na plaži Provincetown, prenosi Klix.ba.

Grbavi kitovi imaju tendenciju da se hrane tako što širom otvore usta kako bi progutali što više plijena, poput ribe ili krila, što dovodi do toga da naučnici u moru nagađaju da je ono što se dogodilo gospodinu Packardu po svoj prilici bilo čisto slučajno. Jedan stručnjak rekao je da je praktički bilo nemoguće da kit proguta čovjeka.

Prema Svjetskom fondu za divlje životinje, globalna populacija grbavih kitova je oko 60.000. Ovi kitovi mogu narasti do 15 stopa i težiti oko 36 tona.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>