Published On: Sub, lip 12th, 2021

Migrantima 10 godina zatvora za podmetanje požara u grčkom logoru Moria

Sud je izrekao kaznu od deset godina zatvora svakome od četiri migranata osuđenih za podmetanje požara 2020. u grčkom logoru za migrante i izbjeglice Moria na otoku Lezbosu.

Četiri Afganistanca odmah su uložila žalbu na presudu izrečenu u subotu, no to ne odgađa njihov odlazak u zatvor, objavio je grčki radio ERT.

U rujnu 2020. izbjeglički logor Moria na otoku Lezbosu gotovo je potpuno uništen u požaru čime je oko 12.000 korisnika ostalo bez smještaja. Nitko nije poginuo u vatrenoj stihiji.

Policija je tada istraživala šest maloljetnika i odraslog muškarca iz Afganistana pod sumnjom da su svjesno podmetnuli požar kako bi ishodili premještaj s otoka na grčko kopno odakle bi lakše mogli krenuti put Europe.

Dvije osobe iz skupine već su osuđene na pet godina maloljetničkog zatvora u ožujku na što su se žalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj migranata smještenih na grčkim otocima u istočnom Egejskom moru u padu je.

Prema podacima grčke vlade, sada je oko 9600 ljudi registrirano u izbjegličkim kampovima na otocima Lezbos, Samos, Hios, Kos i Leros, od kojih je oko 6500 na Lezbosu.

U travnju 2020., ukupno je bilo 40.000 migranata i izbjeglica u tim kampovima.

Razlozi pada broja migranata su mjere grčke vlade koja je premjestila starije i bolesne osobe te obitelji s otoka na kopno, a i manje je novih dolazaka iz Turske.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>