Published On: Čet, lis 18th, 2012

TIHIĆ VRAĆA SILAJDŽIĆEVU STRANKU U ŽIVOT: SBiH će biti sa SDA i dva HDZ-a, SNSD i SDS na državnoj razini

Vjerujem da će Stranka demokratske akcije (SDA) biti dio parlamentarne većine na državnoj razini i nadam se da će s nama na državnoj razini biti i Stranka za BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić pred početak sjednice Predsjedništva te stranke.

Dodao je da je SDA pobjednička stranka na razini Bosne i Hercegovine na nedavno održanim lokalnim izborima, što im pored zadovoljstva predstavlja i obvezu da urade ono za šta su im građani dali povjerenje, kako na lokalnom tako i na višim razinama.

– Nakon izbora sam pozvao SDP da, u interesu građana i države, nastavimo raditi zajedno, pod uvjetom da se uspostavi stanje kakvo je bilo prije jednostranog raskida koalicije, što su oni odlučno odbili, i stoga su naše aktivnosti okrenute onim strankama koje žele s nama formirati parlamentarnu većinu, rekao je Tihić.

Naglasio je da je vodio razgovore s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, te da se dogovor o novoj parlamentarnoj većini približava što bi trebala pokazati i zasjedanja oba doma Parlamenta BiH naredne sedmice.

– Dogovorio sam se s Miloradom Dodikom da do ponedjeljka ne iznosimo detalje dogovora koji smo jučer razradili do detalja, a koji svakako porazumijeva i učešće HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i SDS-a, istakao je Tihić.

Naglasio je da u SDA ima više prijedloga za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo, te da će se o njihovom kandidatu znati više nakon sjednice Predsjedništva SDA.

Upitan o aktualnim prijedlozima za smjenu Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića, Tihić je rekao da će SDA podržati te prijedloge.(Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare