Published On: Čet, lis 18th, 2012

Dodik: Smjenit ćemo Lagumdžiju, do srijede ćemo imati novu parlamentarnu većinu na razini BiH sa SDA

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodika potvrdio je večeras da će se u narednih sedam dana riješiti problem deblokade vlasti na razini BiH, ponovivši da ostaje pri zahtjevu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića i da će „oni biti smijenjeni“.

– I SDA ima svoje razloge za smjenu Lagumdžije, dodao je Dodik večeras u intervju za RTRS i naveo da bi Lagumdžija mogao biti sm

 

ijenjen već u prvom krugu, te da ga je predsjednik SDA Sulejman Tihić uvjeravao da za to može osigurati entitetsku većinu i bez HDZ-a.

Podsjetio je i da je predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao da očekuje da će imati većinu i da će ta stranka biti njen dio na državnoj razini, što znači da se traga za novim većinama na bh.razini.

– Mislim da će se do srijede riješiti mnoga pitanja. Nastavit ćemo razgovore sa svima tražeći najbolju soluciju. Ostajemo pri svom zahjevu za smjenu Lagumdžije i podržat ćemo smjenu Bećirovića koju je pokrenuo SDS, s kojim nastavljamo suradnju na državnoj razini, dodao je on.

Dodik je potvrdio i da se jučer sastao s predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom u Laktašima, te u posebnim susretima i s predsjednicima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a Draganom Čovićem.

S Lagumdžijom je, kaže, razgovorao i o zahtjevu za njegovu smjenu, te kako to izbjeći, ali, navodi Dodik, nema garancija kako će biti njegovo ponašanje u budućnosti, budući da je iz RS-a zatražena smjena jer je, kako su tvrdili, kao šef bh.diplomacije prekršio Ustav BiH, „ponizio RS” i prekršio dogovor o formiranju Vijeća ministara.

S Čovićem, potvrdio je, ima najbolju suradnju i ona će ostati i u budućnosti, a ne želi da se miješa tko će biti većina na bošnjačkoj strani.

-Onaj tko ima kvalificiranu većinu u skladu s procedurama, on je za nas legitiman. Pretpostavljamo da, ukoliko dođe do smjene Bećirovića i Lagumdžije i SDPBiH će otići u neku opoziciju na razini zajedničkih institucija, ponovio je Dodik i naveo da Vijeću ministara BiH ne „treba ni pridavati veliku pažnju, jer to nije državna vlada”.

Zastupnički dom PSBiH bi na sjednici u utorak, između ostalog, trebao razmatrati inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili zastupnici Kluba SNSD-a.

U obrazloženju inicijative navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone Bosne i Hercegovine kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda koja je usvojena 3. kolovoza ove godine. ( Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare