Srijeda, 29 svibnja, 2024

Dodik: Smjenit ćemo Lagumdžiju, do srijede ćemo imati novu parlamentarnu većinu na razini BiH sa SDA

Must Read

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodika potvrdio je večeras da će se u narednih sedam dana riješiti problem deblokade vlasti na razini BiH, ponovivši da ostaje pri zahtjevu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića i da će „oni biti smijenjeni“.

– I SDA ima svoje razloge za smjenu Lagumdžije, dodao je Dodik večeras u intervju za RTRS i naveo da bi Lagumdžija mogao biti sm

 

ijenjen već u prvom krugu, te da ga je predsjednik SDA Sulejman Tihić uvjeravao da za to može osigurati entitetsku većinu i bez HDZ-a.

Podsjetio je i da je predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao da očekuje da će imati većinu i da će ta stranka biti njen dio na državnoj razini, što znači da se traga za novim većinama na bh.razini.

– Mislim da će se do srijede riješiti mnoga pitanja. Nastavit ćemo razgovore sa svima tražeći najbolju soluciju. Ostajemo pri svom zahjevu za smjenu Lagumdžije i podržat ćemo smjenu Bećirovića koju je pokrenuo SDS, s kojim nastavljamo suradnju na državnoj razini, dodao je on.

Dodik je potvrdio i da se jučer sastao s predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom u Laktašima, te u posebnim susretima i s predsjednicima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a Draganom Čovićem.

S Lagumdžijom je, kaže, razgovorao i o zahtjevu za njegovu smjenu, te kako to izbjeći, ali, navodi Dodik, nema garancija kako će biti njegovo ponašanje u budućnosti, budući da je iz RS-a zatražena smjena jer je, kako su tvrdili, kao šef bh.diplomacije prekršio Ustav BiH, „ponizio RS” i prekršio dogovor o formiranju Vijeća ministara.

S Čovićem, potvrdio je, ima najbolju suradnju i ona će ostati i u budućnosti, a ne želi da se miješa tko će biti većina na bošnjačkoj strani.

-Onaj tko ima kvalificiranu većinu u skladu s procedurama, on je za nas legitiman. Pretpostavljamo da, ukoliko dođe do smjene Bećirovića i Lagumdžije i SDPBiH će otići u neku opoziciju na razini zajedničkih institucija, ponovio je Dodik i naveo da Vijeću ministara BiH ne „treba ni pridavati veliku pažnju, jer to nije državna vlada”.

Zastupnički dom PSBiH bi na sjednici u utorak, između ostalog, trebao razmatrati inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili zastupnici Kluba SNSD-a.

U obrazloženju inicijative navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone Bosne i Hercegovine kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda koja je usvojena 3. kolovoza ove godine. ( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -