Tihić svirao u bendu Crveni plamenovi

Obična slika čupavih glazbenika okupljenih u bendu nazvanom Crveni plamenovi, nastala negdje početkom ’70-ih godina prošlog stoljeća, liči na tisuće sličnih fotografija kojom se pokušavao sačuvati trenutak iz mladih dana naših roditelja, braće ili sestara. Ne bi tu bilo ničega čudnog da se baš na toj fotografiji, s bas gitarom u ruci, stidljivo kao da mu je pomalo neugodno, ne vidi i Sulejman Tihić, predsjednik SDA.
Stara slika koju donosi Slobodna Bosna, otkriva malo poznate detalje iz biografije čelnika Stranke demokratske akcije, njegovu mladalačku ljubav prema rock ‘n’ roll glazbi i sviranje u bendu koji je napustio nakon što je otišao na studij u Sarajevu.
“Uz Karla Špahmana, Gorana Ademovića i Hamdiju Tabakovića, te rahmetli Salkana Pištoljević i Safeta Mehića, Tihić je bio basist u bendu znanom kao Crveni plamenovi, skupini koja je od 1968. do 1974. bila najveća pop-rock atrakcija u Bosanskom Šamcu, pa iu cijeloj Posavini “, piše SB.
Klik na sliku za veću rezoluciju (Foto: SB)
‘Bio je odličan basist’
Nakon desetak godina izbjeglištva u Njemačkoj i Orašju, Karlo Špahman se 2001. vratio kući i jedini je od preživjelih članova benda koji i danas živi u rodnom Bosanskom Šamcu. Sa Sulejmanom Tihićem se, na svirkama, mijenjao kao basist benda. “Vjerujte mi da je bio talentiran, brzo je naučio svirati i dobro je to radio. Bio je odličan basist. ”
Crveni plamenovi bili su grupa lokalnih šamačkih vatrogasaca. Tadašnji zapovjednik vatrogasne brigade, rahmetli Husein Pištoljević, kazao im je kako bi im pristajalo ime Crveni plamenovi, jer simbolizira vatrogasce, na što su svi pristali.

“No, bio je još jedan razlog zašto smo tamo svirali”, sjeća se Karlo, “Vatrogasci su imali svoje instrumente i svoja gitarska pojačala, tzv.lampaše na kojima smo se mi učili svirati. Mnogo kasnije smo nabavili vlastite instrumente i kvalitetniji razglas, ali nitko u Šamcu ne bi nikada svirao da nije bilo vatrogasaca i Ferde Černinskog “, kazao je Špahman prenosi SB.