Published On: Čet, pro 27th, 2012

Tihić: Pozivam SDP i SBB na prijevremene izbore, ne vjerujem da će Radivojević biti eksponent SDP-a

Problem krize vlasti u Federaciji BiH možemo rješavati samo u okviru Ustava i zakona, što znači da osim parlamentarne većine nezaobilazne su institucije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, kazao je danas na novogodišnjoj press-konferenciji u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.
Dodao je da, ukoliko netko želi rekonstrukciju, uključujući i HDZ, on mora razgovarati sa Živkom Budimirom, Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem (predsjednik i potpredsjednici Federacije). 
– Druga mogućnost su prijevremeni izbori. Prvi put mi se slažemo sa SDP-om i pozivamo SDP, ako ih nije strah, da idemo na prijevremene izbore –  kazao je Tihić.
Na novinarsko pitanje u vezi s vraćanjem ministra Desnice Radivojevića u Federalnu vladu, Tihić je odgovorio da je to pitanje za predsjednika Federacije Živka Budimira i „on bi trebao odgovoriti na to pitanje detaljnije”.
– Nama je drago da je tom prilikom, u procesu donošenja odluke, Desnica Radivojević rekao da je on ipak dao suglasnost da se njegova ostavka aktivira. To je za nas veoma bitno i u moralnom i u svakom pogledu- kazao je Tihić.
Upitan je li ga iznenadio potez predsjedika Federacije BiH Živka Budimira u vezi s ministrom Desnicom Radivojevićem, Tihić je odgovorio:
„Upoznat sam prije nego što je ta odluka donesena, odnosno što je objavljena, ne puno prije, i bio sam zatečen tom odlukom, ali iz razgovora koji sam imao sa Živkom Budimirom, on je to učinio u interesu funkcioniranja Vlade, rješavanja krize u BiH”.
– Ne vjerujem da će Desnica Radivojević biti eksponent politike SDP-a, nego da će raditi u skladu s Ustavom, u skladu sa zakonom, u skladu s interesima građana Federacije BiH- kazao je Tihić.
Ne mislim i ne vjerujem, dodao je, da će se pitanje smjene ministara SDA, HSP-a ili Radom za boljitak naći uopće na dnevnom redu kod predsjednika Federacije.
Odgovarajući na pitanje u vezi s današnjim sastankom lidera četiriju stranka u Mostaru (SDPBiH, SBBBiH, HDZBiH i HDZ 1990) Tihić je kazao da oni mogu razgovarati, „ali oni sami ne mogu ništa uraditi”.
– Mogu govoriti o nekim žurnim procesima, olako obećanoj brzini, ali ta olako obećana brzina traje od svibnja. Ako hoće riješavati pitanje zna se koja je procedura, znaju se ustavni mehanizmi. Pozivam ih da danas zaključe, ako ih nije strah od poraza, da idemo na prijevremene izbore u Federaciji- kazao je Tihić.
Upitan bi li izvanredni izbori zaista mogli biti održani u 2013. godini i je li moguće, objektivno, provođenje izvanrednih izbora sljedeće godine, Tihić je odgovorio da je sve moguće ukoliko postoji dogovor i ukoliko postoji potrebna većina da se donesu odluke.
– To imaju pravo uostalom predsjednik i potpredsjednici Federacije učiniti, da raspuste Federalni parlament. Govorim o izborima na razini Federacije. Ako već SDP i SBB kažu da je to jedno od rješenja, evo pozivamo ih da donesemo odluku i da u jednoj relativno kratkoj proceduri obavimo te izbore – kazao je Tihić. ( Fena)