Published On: Pon, svi 28th, 2012

TIHIĆ OTKRIO KARTE: U Domu naroda ćemo zaustaviti Lagumdžijin udar na SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je danas u izjavi novinarima da nema nijednog razloga za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, te da SDA ima mehanizam za zaustavljanje takve odluke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, da bi odluka o smjeni dva SDA ministra u Vijeću ministara BiH, ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića i ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, bila usvojena mora je potvrditi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u Klubu Bošnjaka u tom domu SDA ima tri delegata.

Kada je riječ o tom “mehanizmu” Tihić nije htio precizirati radi li se o vetu ili povlačenju vitalnog nacionalnog interesa, pojašnjavajući da zakonska odredba predviđa kompliciraniju proceduru razrješenja nego što je to slučaj kada je u pitanju imenovanje ministara.

“Ukoliko netko smatra da SDA treba samo podržavati ono što drugi dogovore ili ako SDP misli da SDA može imati kao poslušnika, mora znati da SDA može biti samo ravnopravan partner”, dodaje Tihić, koji je ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Delegat u Domu naroda iz SDA Halid Genjac izrazio je nadu da će parlamentarna većina u dovoljnoj mjeri imati razuma da ne pribjegne takvom potezu i dodaje da bi mehanizam eliminiranja neke stranke bio presedan.

“U tom slučaju, ukoliko se želi oslabiti probosanski front na razini BiH i ostalim razinama ponovo ćemo ukazati i iznijeti svoje argumente te se svim demokratskim sredstvima boriti da se taj front ne oslabi”, kazao je danas Genjac novinarima u Sarajevu.

Pojasnio je da će delegati SDA dolaziti na sjednice, ali ukoliko se pored upozorenja i ukazivanja na sve što je SDA uradila i ima namjeru uraditi, bude insistiralo na smjenama “u tom trenutku mi ćemo napustiti dvoranu”.

na taj način, ne bi bilo kvoruma u bošnjačkom klubu Doma naroda parlamenta Bih čime se također može spriječiti izbacivanje ministara SDA iz Vijeća ministara

O mogućim rekonstrukcijama u sazivu Vijeća ministara BiH počelo se govoriti nakon što SDA nije podržala državni proračun za koji tvrdi da predstavlja jačanje entiteta i slabljenje države.(Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare